Site icon Londra Gazete

İncedal davasında karar zamanı

Old Bailey Mahkemesi’nde görülen davada 26 yaşındaki Erol İncedal’ın davasında jüri karar almak için toplandı.

Old Bailey Mahkemesi’nde görülen davada 26 yaşındaki Erol İncedal’ın davasında jüri karar almak için toplandı.

 

İngiltere kamuoyunda büyük ilgi çeken ve zanlıları arasında Türkiye’li göçmen Erol İncedal’ın da bulunduğu dava ile ilgili mahkemede sona yaklaşıldı. Old Bailey Mahkemesi’nde görülen davada savcılığın iddiaları ve savunmaları dinleyen jüri üyeleri karar için toplandılar.

Öte yandan Mounir Rarmoul-Bouhadjar isimli zanlı ile birlikte yargılanan İncedal’ın davasında, hakim jüri üyelerine ilginç bilgiler aktardı. Para sıkıntısı çektiği için soygun planları yaptığı ileri sürülen 26 yaşındaki İncedal’ın, iki çocuğunun annesi olan eşini başka kadınlarla defalarca aldattığı da iddia edildi.

Zanlının üniversitede okurken ticarete girmek için girişimlerde bulunduğu, bu nedenle İspanya’da bulunan ve başarılı bir işadamı olan amcasından kasap açmak amacıyla yardım istediği, ancak geri çevrildiği de kaydedildi.

Maddi sıkıntılarına çözüm bulamayan İncedal’ın, bir soygun girişimi için plan yaptığı ve söz konusu soygunu arkadaşları olan radikal imam Abu Hamza’nın oğulları ile birlikte gerçekleştirmeyi planladığı savunuldu. İncedal’ın soygun planından Abu Hamza’nın oğulları Hamza, Sufyan ve Yaasir’e bahsetmediği aktarıldı. Savcılığın, zanlının el yazısı ile aldığı notların plana ilişkin olduğu suçlamasına ise İncedal, ders notları olduğunu söylerek reddetti. Notlar arasında ‘3-4 kişi, 2 tenis raketi, yakınlarda flat, eylem” gibi ifadeler bulunuyor.

Hakim tarafından aktarılan ilginç bilgiler arasında Erol İncedal’ın özel yaşamına ilişkin iddialar da yer aldı. İncedal’ın 17 yaşında evlendiği eşini birden fazla kez aldattığı belirtilirken, kayının eşi ile de ilişki yaşadığı ve bu yüzden söz konusu kadının Ürdün’de cezaevinde yaşayan kocasının kendisine zarar vermesinden çekindiği belirtildi.

İNCEDAL İDDİALARI REDDEDİYOR

Geçen yıldan bu yana tutuklu bulunan İncedal, herhangi bir terörist eyleme dahil olduğu veya olmayı planladığı iddialarını redderken, Alevi bir aileden geldiğini aktarmıştı. 1 yaşında iken annesi ve kardeşleri ile birlikte İngiltere’ye göç ettiklerini söyleyen İncedal, sol görüşlü olduğunu duyduğu babasını altı haftalıkken kaybettiğini; bir kız kardeşinin 90’lı yıllarda PKK’ya katıldığını ve orada hayatını kaybettiğini de belirtti.

Ağır ceza mahkemesi Old Bailey’de görülen davada savcı, terör eylemi planladığı ve evinde bomba yapımı ile ilgili belgeler bulundurma gibi suçlamalardan yargılanan İncedal’ın,  aracında İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’ın ev adresinin yazılı olduğu bir kağıt bulduklarını açıklamıştı. Geçen yıl 30 Ekim’de Mercedes marka aracı polis tarafından durdurulan İncedal’ın arabası ile diğer zanlı Bouhadjar’ın aracında yapılan aramada el konulan Iphone marka telefonların hafıza kartlarında, bomba yapımı içeren bilgiler bulunduğu iddia edilmişti.

Jüriye bilgi veren savcı Richard Whittam,  zanlıların önemli bir isme saldırı ya da 2008 yılında Mumbai’de olduğu gibi geniş kitlelere karşı bir terör eylemi hazırlığına inandıklarını söylemişti.Geçen seneden bu yana tutuklu bulunan İncedal’ın davasının önce gizli görüşülmesini kararlaştıran mahkeme, gelen tepkiler üzerine daha sonra bazı kısımlarının basına açık olmasında bir mahsur görmediğini duyurmuştu.

Sadece 10 gazetecinin izlemesine izin verilen davada, İncedal’ın cep telefonundan cihatçilar ve İSİS’e ilişkin web sitelerine girdiği, bunları daha sonra sildiği kaydedildi.

Bilgilere göre aslen Malatya-Kürecik’li olan Erol İncedal, Westminster College’in ardından başladığı South Bank Üniversitesi’nde hukuk ve muhasebe eğitimi aldı. İfadelerinde 13-14 yaşındayken İslamiyete merak duymaya başladığını belirten İncedal, okuldaki arkadaşlarına ayak uydurmak için camiye gitmeye başladığını ve arkadaşları ile oluşturduğu ortamın kendisine mutluluk verdiğini söyledi. Daha sonra İslamı vaaz ve nasihat yoluyla yaymayı amaçlayan tebliğciler olarak bilinen ‘Tablighi Jamaat’ isimli cemaate katıldığını belirten Türkiyeli göçmen, küçük gruplarla birlikte Yunanistan, Hindistan ve New York gibi yerlere seyahatler gerçekleştirdi.

17 yaşında, Asyalı göçmen bir aileden gelen bir kızla evlenen Erol İncedal’ın bu birlikteliğinde bir kızı oldu. Mahkemede uzun süre barınma sorunu yaşadıklarını ve bir süre evsiz kaldıklarını anlatan İncedal, daha sonra olan bir çocuğu ile birlikte ailesinin geçinme problemi yaşadığını aktardı.

Zor bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirdiğini anlatan Erol İncedal, kendisine yönelik suçlamaları ise reddediyor.

Exit mobile version