Site icon Londra Gazete

Göçmenlerin katkısı aldıklarından fazla

İngiltere’de siyaset göçmenlik tartışmalarına odaklanmışken yapılan araştırmalar, göçmenlerin ülke ekonomilerine katkılarının, götürülerinden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

İngiltere’de siyaset göçmenlik tartışmalarına odaklanmışken yapılan araştırmalar, göçmenlerin ülke ekonomilerine katkılarının, götürülerinden daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

2004 yılında Avrupa Birliği’ne üye olan 10 Doğu Avrupa ülkesinden gelen göçmenlerin Britanya ekonomisine katkılarının, sosyal yardımlar gibi harcamaların üzerinde olduğu belirlendi. University College London’a (UCL) bağlı ‘Göçmen araştırmaları merkezi’ nin çalışmasına göre 10 ülkeden gelen göçmenlerin İngiltere’ye sağladığı vergi katkısı £4.96 milyar oldu. Bu ülkelerden gelen göçmenlerin bütçeye katkısı, bütçeden aldıklarından yüzde 12 daha fazla oldu. Söz konusu ülkeler Kıbrıs, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Latvia, Malta, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya.

Raporda ayrıca, 2001-2011 yılları arasında, İtalya ve Almanya gibi ülkelerin yer aldığı AB’nin 15 ülkesinden gelen göçmenlerin, aldıkları soysal yardımların toplamından ise yüzde 64 daha fazla vergi ödedikleri de kaydedildi. Avrupa’lı göçmenlerin bu dönemdeki toplam katkıları ise £20 milyarın üzerinde.

Araştırma, ülkede giderek artan göçle ilgili tartışmalarda, göçmenlerin vergi ve sosyal güvenlik sistemlerine yeterli katkıyı sağlamadıkları iddialarına da farklı bir boyut getirdi. Ancak raporu değerlendiren İngiltere Göçmenli Bakanı James Brokenshire, araştırmanın geniş bir perspektifle ele alınmadığını öne sürerken, AB ülkelerinden İngiltere’ye göçün iki katına çıktığı ve son 18 ayın raporda yer almadığını savundu.

Göçmenlik alanındaki çalışmaları ile tanınan Migration Watch isimli kuruluş ise araştırmaya tepki gösterirken, göçmenlerin özellikle son yıllarda ekonomiye olumsuz katkı yaptıklarını ileri sürdü. Raporun, göçmenlik olgusunun, son 17 yılda ülke ekonomisine maliyetinin £150 milyar olduğunu gösterdiğini söyleyen kuruluşun başkanı Sir Andrew Green, “Kendi verileri bile, Avrupa ülkelerinden gelen göçmenlerin hazineye katkılarının kişi başına £1 bile değil” dedi.

ETNİK İŞLETMELER İSTİHDAMI ARTTIRIYOR

Bu yıl içerisinde yapılan bir başka araştırmada da Britanya’da faaliyet gösteren her 7 şirketten birisinin, göçmenler tarafından işletildiği belirlenmişti. ‘Migrants Centre for Entrepreneurs’ isimli kuruluş tarafından yapılan ve İngiltere’ye gelen göçmenlerin İngilizlerin işlerini ellerinden aldıkları yönündeki tezlerin aksini savunan araştırma, 155 ülkeden gelen 500 bin dolayında göçmen girişimcinin, ülkedeki toplam işgücünün yüzde 14’ünü yarattığını ortaya koymuştu.

2011 nüfus sayımı sonuçları baz alınarak yapılan araştırmaya göre ciroları £1 milyon ila £200 milyon arasında değişen toplam 456 bin 73 işletmenin 188 bini başketn Londra’da faaliyet gösteriyor.

Exit mobile version