kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,5319
EURO
36,5716
STERLIN
43,4257
BITCOIN
$101.376
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Açık
7°C
LONDRA
7°C
Açık
Cumartesi Açık
6°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

İngiltere’de bazı camiler Ramazan’da neden kadınlara kapalı?

İngiltere’de bazı camiler Ramazan’da neden kadınlara kapalı?
03.05.2021
0
A+
A-

Bu yıl da koronavirüs koşullarında yaşanan Ramazan ayında İngiltere’de bazı camiler kadınların içeriye girerek namaz kılmasına izin vermiyor. Ama bu durumun değişmesi gerektiğini söyleyenler de var.

Almas’ın günlük hayatında ibadete ayırabilecek zamanı yok gibi. Tek başına üç çocuk büyütüyor ve aynı zamanda üniversiteye devam ediyor. İşte bu yüzden Ramazan ayı onun için çok önemli:

“Özellikle de biraz zamanım olan hafta sonlarında teravih namazına gitmeyi iple çekiyordum. Ama mahallemdeki camiye gittiğimde, yaşlılar, çocuklar ve kadınların girmesine izin verilmediğini söylediler.”

Almas yalnız değil. Birleşik Krallık topraklarındaki birçok cami bu yıl Ramazan’da kadınlara kapılarını kapatma kararı aldı. Birçoğu bunu koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle yaptığını söylüyor. Almas gibi birçok kadın zaten Ramazan dışında da Cuma namazları da dahil camilerde ibadetlerin hiçbirine alınmıyorlar.

‘İkinci sınıf mekanlar ayrılıyor

İngiltere’deki camilerin çoğunda kadınlar ve erkekler kendilerine ayrılan ayrı bölümlerde kılıyor. Birçoklarına göre bu, ibadete odaklanmaya imkan vermek için yapılmış bir düzenleme.

Bazen kadınlar aynı mekanda erkeklerin arkasında da namaz kılıyor.

Daha yaygın uygulama ise camilerin ana bölümünü oluşturan kısmın erkeklere ayrılması, kadınlara ayrı ve genellikle çok daha küçük bir oda tahsis edilmesi.

“Camimi Aç” sloganıyla bir kampanya yürüten Anita Nayyar, camilerde kadınlara genellikle “ikinci sınıf” mekanların ayırıldığını söylüyor ve bunun değişmesini istiyor.

Nayyar, kadınlara ayırılan bölümlerin genel olarak erkeklerin namaz kıldığı ana alanlardan daha küçük, bodrum katlarında, kilitili kapılar arkasında, merdiven altında olabildiğini ve bazen ne zaman açılacağının da belli olmadığını söylüyor.

Koronavirüsle sorun daha da büyüdü

Koronavirüs salgınıyla bu sorun daha da büyümüş.

Nayyar, “Pandemi döneminde, daha önce kadınların ibadetine yer açan camilerin ya erkekler için sosyal mesafe yaratmak amacıyla ya da kadınlara ayırılan bölümün denetiminin sağlanamayacağı düşünülerek, kadınlara kapılarını kapattıkları yönünde haberler alıyoruz” diyor.

BBC konuyla ilgili olarak Britanya’nın en büyük 29 camisiyle temasa geçti ve Ramazan ayı boyunca kadınlarla ilgili olarak hangi kuralları uyguladıklarını sordu.

Bu camilerden beşinde kadınlara ayırılmış bir bölüm bulunmuyor. Altı caminin yetkilileri Covid-19 salgınının yol açtığı sağlık ve güvenlik sorunları nedeniyle kadınları alamadıklarını söylüyor. 12 cami kadınlara açık olduğunu bildirdi, yedi camiden ise yanıt gelmedi.

Londra’daki Greenwich İslam Merkezi ve Beyt ül Fütuh Camiileri ile Luton’daki Cami el Ekber ve İskoçya’daki Lanarkshire Camii, yanıt vermeyenler arasında.

Almas’ın camisi Milton Keynes İslam Merkezi de, kadınlara kapılarını neden açmadığı konusunda BBC’nin sorularını yanıtlamadı.

Almas, “Can sıkıcı olan aşağı katta kadınlara ayırılmış üç büyük oda olması. Camiye giden başka kadınları da tanıyorum. Çocuklarından ayrı yaşayan dul kadınlar, akıl sağlığı sorunları olan kadınlar var. Ben böyle etkileniyorsam, o kadınların üzerindeki etkisini düşünemiyorum bile” diyor.

Kaynak: BBC Türkçe

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.