Site icon Londra Gazete

“Çocuklar okula dönecekleri için mutlu ve heyecanlı”

BİRLEŞİK Krallık Başbakanı Boris Johnson, ülkenin en büyük idari bölgesi olan İngiltere’de tüm koronavirüs kısıtlamalarının 21 Haziran’da kaldırılmasını hedeflediklerini açıkladı. Kapanma önlemlerinin dört aşamada gevşetilmesiyle ilgili hükümet planını açıklayan Johnson, okulların 8 Mart’ta, mağazaların 12 Nisan’da açılmasını öngördüklerini, 17 Mayıs’tan itibaren spor etkinliklerine seyircilerin alınmasının planlandığını ve 21 Haziran’dan itibaren tüm kısıtlamaların kaldırılmış olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Çocukların okula gitmesinin hükümet için en öncelikli konu olduğunu belirten Johnson, “Bunun çocukların eğitiminin yanı sıra ruhsal ve fiziksel gelişimleri için de büyük önem taşıdığını biliyoruz” dedi. Ortaokullarda ise toplu Covid testleri yapılacak – ebeveynlerin okulda üç testten sonra testi evde yapması bekleniyor. Bazı ortaokul sınıflarında yüz maskeleri de gerekli olacağı belirtildi.

Bu hafta Londra Gazete olarak, okulların 8 Mart’ta açılmasını öğretmen asistanları Aysel Irkad Şafak ve Tuğçe Öztürk ile değerlendirdik. Hem eğitim görevlisi hem de ebeveyn olan Aysel Irkad Şafak ve Tuğçe Öztürk, karantina döneminde çocukların eğitim süreci hakkında bilgi verdi.

‘ÇOCUKLAR SOSYAL VE DUYGUSAL BECERİLER GELİŞTİREMEDİ’

Karantina sırasında çocuklarının iyi bir rutine adapte olduklarını ifade eden öğretmen asistanı ve duygusal sağlık danışmanı Aysel Irkad Şafak, bazı çocukların bu süreçte oldukça zorlandığını vurguladı. Böylesi zor süreçte çocukların güven eksikliği ve kaygı sorunu yaşadıklarına değinen Şafak, şöyle konuştu:

‘‘Çocuklar açısından genel olarak zor bir süreç yaşanıyor. Okulların açılıp tekrar kapanması çoğu çocukların dengesini bozdu. Kendi çocuklarım kolay bir şekilde yeni rutinlerine adapte oldu ancak bu her çocuk için geçerli değildi, bazı çocuklar çok zor dönemler yaşadı. Küçük çocuklar veya ergen yaşlarında olan gençler genel olarak güven eksikliği veya kaygı sorunları yaşıyor, karantina dönemi ise bu duyguları teşvik etti. Karantina nedeniyle çocuklar sosyal ve duygusal beceriler geliştiremedi. Öğretmenleri veya arkadaşlarıyla görüşememek, okul sonrası kulüplere katılamamak ve hızlı değişikliklerden dolayı çocuklar bu süreci algılamakta zorlandı. Çocukların şu an en basit bir aktivite dâhil olmaları onlar için büyük bir lüks veya fırsat haline geliyor.

‘ÇOCUKLAR TEK BAŞINA KALMAK ZORUNDA KALDILAR’

Kendi çocuklarım başarılı bir şekilde online eğitimlerini tamamladılar, mesleğimden dolayı diğer çocuklara göre daha şanslıydılar çünkü öğretmenlerine soramadıkları soruları bana soruyorlardı. Ancak her çocuk için bu geçerli değildi, bazı çocukların ebeveynler yeterince İngilizce veya milli müfredattı bilmiyor. Ayrıca öğrenme güçlüğü çeken çocuklar var, normal şartlarda özel bire bir eğitim alırken bu çocuklar, bu süreçte tek başına kalmak zorunda kaldılar. Bu da daha önce belirttiğim gibi ruhsal depresyona neden olabilir, çocuklar özgüven eksikliği yaşıyor. Genel olarak kendi çocuklarım ve diğer çocuklar okula dönecekleri için oldukça mutlu ve heyecanlı.’’

‘İNGİLİZCE BİLMEYEN AİLELER ÇOK ZORLANDI’

Karantina döneminde çocukların ruhsal açıdan olumsuz yönde etkilendiğini savunan Tuğçe Öztürk, çocukların tekrar rutin değiştirecekleri için tereddütleri olduklarını belirtti. Öztürk şu ifadeleri kullandı:

‘‘Çocukların evde eğitim süreç, ruhsal açıdan hiç iyi olmadı. Sadece bilgisayarın başında derslerini dinleyip daha sonra ödevlerini yaptılar. Ruhsal veya zihinsel sağlık çocukların geleceği için çok önemli bir hassas bir konu. Okullar ve devlet bu yönde gereken sorumlulukları yerine getirmedi. Okumuş olduğum meslekten dolayı bu süreçte şanslıydım bir nebze olsun çocuklarıma yardımcı olmaya çalıştım ama anneleri olduğum için bazen o gerekli ciddiyeti veya özveriyi göstermediler. Kendi bildiğim yöntemlerle çocuklarıma yardımcı olmaya çalıştım fakat onların öğrendiği yöntemler farklı olduğu için ayrılıkları oldu. Öte yandan İngilizce bilmeyen aileler çok zorlandı ve yardımcı olmamı istediler, aynı anda üniversite eğitimi tamamlamaya çalışıyordum dolayısıyla her şeyi dengelemek biraz güç oldu elbet. Lakin 8 Mart’ta okula geri dönecekleri için çocuklar sevinçli.’’

Exit mobile version