İngiliz dış istihbarat servisi MI6″in başkanı Richard Moore ajansta 1991 yılına kadar LGBT+ üyelerine karşı yapılan ayrımcılık nedeniyle ötürü özür diledi.
Ülkede erkekler arasındaki homoseksüel ilişki 1967 yılında suç olmaktan çıkarıldı fakat istihbarat servisleri gay, lezbiyen ve trans kişileri şantaja açık olacakları gerekçesiyle 1991 yılına kadar istihdam etmeyi reddetti.
Geçmişte İngiltere’nin Türkiye büyükelçiliğini de yapan Richard Moore, “1991 yılına kadar MI6’de açık bir şekilde LGBT+ olduğunuzu söylediğiniz de işinizi kaybedebilir hatta ilk etapta hiç işe alınmayabilirdiniz. Bu hatalı, adaletsiz ve ayrımcı bir tutumdu,” ifadelerini kullandı.
Moore yanlış politikalar nedeniyle İngiltere’nin istihbarat ajansları kalifiye kişilerden mahrum kaldığını, hatta 1991’den sonra cinsel kimliklerini açıklayanların daha öncesinde bunu gizledikleri için kötü muameleye maruz kaldıklarını vurguladı.
Yasağın kalkmasına rağmen bu kişilere karşı kötü muamelenin sürdüğünü vurgulayan Moore bugün bile ajansın daha katılımcı bir kurum olması için yapılması gerekenler olduğunu aktardı.
Yasaklara rağmen İngiliz istihbarat tarihinin en ünlü karakterleri arasında eşcinsel isimler bulunuyor. MI6 ajanı ve diplomat iken Sovyetler Birliği’ne köstebeklik yapan ve 1951 yılında Moskova’ya kaçan Guy Burgess de bunlardan biriydi.
Modern bilgisayarların mucidi kabul edilen ünlü matematikçi ve İkinci Dünya Savaşı’nda Alman şifreleme makinesi Enigma’nın kodlarını kırmayı başaran Alan Turing de eşcinseldi. Bu nedenle suçlu bulundu ve çalıştığı kurumdan uzaklaştırıldı.
Hormon tedavisi görmeye zorlandı ve 1954 yılında siyanürlü elma yiyerek intihar etti.