Site icon Londra Gazete

Johnson: “Pandemi varken İskoçya bağımsızlık referandumunun sırası değil”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İskoçya’da 2014 yılında bağımsızlık referandumu yapıldığını hatırlatarak ülkede yeniden yükselen çağrılar hakkında, “Pandemi varken sırası değil” yorumunda bulundu.

İngiltere Başbakanı Johnson, perşembe günü Edinburgh’da yaptığı açıklamada, “İskoçya halkının asıl talebinin Covid-19 salgını ile mücadele olduğunu düşündüğümden, yapılacak doğru şeyin bir başka referandum hakkında durmaksızın konuşmak olduğunu sanmıyorum.” ifadelerini kullandı.

Johnson, halkın çoğunluğunun pandeminin hafiflemesinin ardından İngiltere’nin “birlikte daha güçlü bir şekilde geri döndüğünü” görmek istediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı, yakın zamanda yaptığı bir başka açıklamada, , İskoçya’nın bağımsızlığı adına yeni bir oylama olasılığı için “referandumlar her nesilde bir kez yapılmalıdır” ifadesini kullanmıştı.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, partisinin ülkede 2021 Mayıs’ında yapılacak seçimlerde çoğunluğu elde etmesi halinde Birleşik Krallık hükümetinin iznine bakmadan bağımsızlık için yeniden bir referandum düzenlenmesi için yasa çıkartacağını duyurmuştu.

Bağımsızlık referandumu

İskoçya’da 2014’te yapılan bağımsızlık referandumunda seçmenin yüzde 55’i İngiltere’de kalmaktan yana oy kullanmıştı ancak İngiliz hükümeti referandum kampanyasında, İskoçya’nın bağımsızlığı seçmesi halinde AB üyeliğini de kaybedeceği tehdidini öne sürmüştü.

Exit mobile version