Site icon Londra Gazete

AstraZeneca-Oxford’un koronavirüs aşısı ne kadar etkili

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının etkinlik oranı konusunda farklı ülkelerde yapılan araştırmaların sonuçları da farklı oldu.

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin “Covishield” adını verdiği koronavirüs aşısı ilk denemelerde yüzde 61’lik etkinlik oranıyla hayal kırıklığı yaşatmış, yetkililer deneklere verilen doz konusunda hata yaptığını açıklamıştı. Bu da aşının onaylanması sürecini geciktirmişi.

Son olarak Hindistan sağlık otoritelerince onaylanan Covishield öncelikle Birleşik Krallık genelinde ve Brezilya’da denendi. Aşıdan iki doz alınması gerektiği ve verimliliği artırmak amacıyla ilk dozla ikinci arasında 4 ila 12 haftalık bir bekleme süresine gerek duyulduğu aktarıldı.

İlk sonuçlar The Lancet’te yayımlandı: Etkinlik oranı yüzde 62

Tıp dergisi The Lancet’te 12 Aralık tarihinde yayımlanan ilk sonuçların beklenildiği gibi olmadığı kaydedilirken, deneklerin ikinci doz aşılarında gecikmeler yaşandı. İngiltere ve Brezilya’da yapılan son aşama testlerinde Covishield’in yüzde 62 oranında etkili olduğu açıklandı.

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi yarım doz aşının daha etkin olabileceği üzerine çalışmalarını bu doğrultuda devam ettirdi. İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) iki tam doz rejimi onaylarken, Aşılama ve Bağışıklık Ortak Komitesi (JCVI) ise aşı programını hızlandırmak için insanlara bir doz ve ardından dört ila 12 hafta sonra ikinci bir doz almalarını tavsiye etti.

‘Etkinlik oranı yüzde 90, ancak analiz sonuçlarına dayanmıyor’

Yanlışlıkla ilk aşıda yarım doz verilen ve ikincisinde tam doz verilen deneklerde bu oran yüzde 90 olarak açıklandı. Tüm deneklerin 55 yaş altında olduğu belirtildi.

Exit mobile version