İngiltere, Brexit’in ardından 1 Ocak’ta kadınların regl döneminde kullandığı hijyen ürünlerinden vergi alımını kaldırdı.
Eski Hazine Başkanı Rishi Sunak’ın 2020 Mart’ında taahhüt ettiği tampon ve hijyenik pedler üzerindeki vergilerin kaldırılmasına yönelik yasa değişikliği, İngiltere’nin cuma günü Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması ardından yürürlüğe girdi.
Vergi muafiyeti, kadın hakları savunucularının yanı sıra Brexit yanlıları tarafından da övgüyle karşılandı.
AB yasalarında kadınlara yönelik hijyen ürünleri lüks ürün kategorisinde değerlendirildiği için bu ürünlere en az yüzde 5 vergi uygulanıyor.
İrlanda, birlik vergi tabanları belirlenmeden önce yürürlüğe alması nedeniyle AB üyesi ülkeleri arasında kadın hijyen ürünlerine ‘sıfır vergi’ uygulayan tek ülke konumunda.
İskoçya, Kasım 2020’de parlamentoda onaylanan yasa ile kadınlara yönelik hijyen ürünlerini bedava sunan ilk ülke olmuştu.
‘Cinsiyetçi vergi uygulamasını tarih kitaplarına gömdük’
Kadın hakları ve cinsiyet eşitliği alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Fawcett Society’in direktörü Felicia Willow, yasa değişikliğini, “Bu noktaya ulaşmak için uzun bir yoldan geçtik ancak sonunda, hijyenik ürünleri gereksiz ve lüks ürünler olarak sınıflandıran cinsiyetçi vergi uygulamasını tarih kitaplarına gömdük.” sözleriyle değerlendirdi.
Kadınlara yönelik regl dönemi hijyen ürünlerinin ücretsiz olması için mücadele eden Free Periods hareketi üyelerinden Gemma Abbot, Euronews’e yaptığı değerlendirmede vergi muafiyetinin Brexit’le ilişkilendirilmesinin ‘yanıltıcı’ olacağını dile getirdi.
2016 yılında David Cameron hükümetinin Avrupa Komisyonu’nu vergi reformu hakkında ikna ettiğini hatırlatan Abbot, “Yürürlüğe girememesinin ana nedenlerinden birinin Brexit’in yarattığı karmaşa olduğunu düşünüyorum.” yorumunda bulundu.
İngiltere, AB ile uzun müzakereler sonucunda Brexit hakkında ticaret anlaşmasını imzalamış ve yaklaşık 50 yıldır süren tarihi birliktelik sona ermişti.