kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
STERLIN
43,1845
BITCOIN
$104.388
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
5°C
LONDRA
5°C
Parçalı bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
7°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Salı Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

İngiltere karbon emisyonunu en hızlı azaltan gelişmiş ekonomi olmayı hedefliyor

İngiltere karbon emisyonunu en hızlı azaltan gelişmiş ekonomi olmayı hedefliyor
04.12.2020
0
A+
A-

İngiltere önümüzdeki on yıl içinde iklim değişikliğine yol açan karbon gazlarının salımını en hızlı azaltan ülke olmayı hedefliyor.

Başbakan Boris Johnson, 2030 yılı sonunda karbon salımını en az yüzde 68 azaltmış olmayı hedeflediklerini açıkladı, bunun dünyanın büyük ekonomileri arasında en ileri hedef olduğunu söyledi.

Johnson 12 Aralık’ta yapılacak uluslararası sanal iklim zirvesi öncesinde dünya liderlerini İngiltere’yi izlemeye ve yeni hedefler açıklamaya çağırdı.

Bilim insanları açıklamayı memnuniyetle karşılamakla birlikte bunun iklim değişikliğinin tehlikeli düzeylere gelmesini engelleyeceğinin garantisi olmadığını söylediler.

Uzmanlar İngiltere’nin daha önce belirlenmiş hedeflerinin gerisinde kaldığına dikkat çekerek Başbakan Johnson’dan bu hedeflere ulaşılmasını sağlayacak siyasi kararları almasını istediler.

Boris Johnson tam olarak ne vaadetti?

İngiltere başbakanı “İklim değişikliğiyle daha hızlı ve etkili bir şekilde baş edebilmek için işverenler, bilim insanları, sivil toplum örgütleri ve yerel taban örgütlenmelerini biraraya getirerek, karbon salımlarını azaltırken yüzbinlerce yeni istihdam yaratabileceğimizi gösterdik” dedi.

Johnson “Bugün 2030 itibariyle karbon salımlarımızı bütün büyük ekonomilerden daha hızlı azaltacak yeni iddialı bir hedef koyarak, bu konuda başı çekiyoruz” diye sürdürdü.

Ancak bunun etkili olabilmesi için küresel bir çaba gerektiğini vurgulayan Johnson, diğer dünya liderlerini de karbon salımı ve sıfırlama hedeflerini öne çekmeye çağırdı.

‘Hedefler adımlarla desteklenmeli’

Birleşik Krallık’ın önce gelen iklim uzmanlarından Profesör Brian Hoskins BBC’ye “Johnson’un hedefi iddialı ama bunun, derhal, eylemle destelenmesi gerekiyor” dedi.

Profesör Brian Hoskins, Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın yakında açıkladığı 127 milyar sterlin bütçeli yeni demiryolu ve karayolu projelerinin emisyonları artıracağını buna karşılık karbon salımını azaltacak konut yalıtımlarının güçlendirilmesi projesine sadece 1 milyar sterlin ayırıldığını söyledi.

“Maliye bakanının attığı adımlar (bu hedeflere) uygun değil. Hükümetin her bir kolunun yeni politikalar üretirken iklim değişikliği gözlüğünü takması gerekiyor. Hazine’nin bu mesajı anlamadığı görülüyor” diye sürdürdü.

Bilim insanları Birleşik Krallık ve diğer büyük ekonomiler karbon salımlarını azaltma konusundaki vaadlerini tutmazsa iklim değişikliğinin tehlikeli düzeylerde artabileceği uyarılarını yineliyorlar.

Profesör Hoskins “Her bir santigrad dereceli ortalama sıcaklık artışı dünyayı daha tehlikeli ve yaşaması zor bir yer haline getirecek. Henüz bilmediğimiz önemli şeyler var. Örneğin Antarktika’nın dengesinin bozulması için sıcaklığın ne kadar yükselmesi gerektiğini bilmiyoruz. Böyle bir şeyin yıkıcı etkileri olacaktır” dedi.

East Anglia Üniversitesi’nden Profesör Corinne Le Quere ise, eğer diğer ülkeler de İngiltere gibi salımlarını azaltma takvimlerini geriye çekebilirse, “dünya iklimi belki tamamen güvenli olmayacak ama şu andaki verili gidişe göre daha güvenli bir düzeye gelecek” diye konuştu.

Çevre koruma grupları ve kampanyaları ne istiyor?

Yeşil gruplardan oluşan uluslararası bir ittifak, hükümetleri 2030 yılı itibariyle karbon salımlarını yüzde 75 düşürmeye çağırıyor.

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) gibi daha radikal gruplar ise büyük bir felaketten kaçınmak için, İngiltere’nin ve diğer büyük ekonomilerin karbon salımlarını bir kaç yıl içinde hemen tamamen sıfırlamasını istiyorlar.

Londra Üniversitesi’ne bağlı London School of Economics (LSE) tarafından yaptırılan bir araştırma 2030 yılına kadar Birleşik Krallık’ın karbon salımlarını yüzde 72 düşürmesinin ekonomik olarak “yapılabilir” olduğu sonucuna vardı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.