İskoçya’da dün yapılan referandumda “Britanya’dan ayrılmama” kararı çıktı.
İki senedir süren ve özellike son bir ayda yoğunlaşan bir kampanya döneminin sonuna İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?” sorusunun yöneltildiği referanduma İskoç seçmenlerin yüzde 55’i “hayır” oyu kullandı.
Kayıtlı seçmenlerin yüzde 45’ini oluşturan 1 milyon 617 bin 989 kişi ise “evet” oyu atarak bağımsızlığı destekledi. 2 milyon bin 926 seçmen ise Birleşik Krallık ile birlikten yana oy verdi.
Son haftalarda anketlerin dar oy farkları göstermesine karşın, “hayır” oylarının 10 puan fark ile galip gelmesi, Başbakan David Cameron dahil Birleşik Krallık’ın devamını isteyen kesimini ciddi bir oranda rahatlattı.
Cameron, Birleşik Krallık’ın bütün olarak değişim sürecine gireceğine işaret ederek, “İskoçya halkının kendisini ilgilendiren konularla ilgili daha fazla söz hakkı olacağı gibi İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’nın da kendi meselelerinde söz hakkı olmalı” diye konuştu.
Vergilendirme, harcama ve sosyal yardım gibi konularda önümüzdeki sene yapılacak parlamento seçimleri öncesinde İskoçya’ya daha fazla yetki verilmesi bekleniyor.
İskoç Ulusal Partisi SNP’nin yeniden bir referandum talep etme olasılığına ilişkin olarak ise Başbakan, “Herhangi bir anlaşmazlık olmayacak. Yeniden yapılmayacak. İskoçya’nın ortaya koyduğu iradeyi gördük” değerlendirmesini yaptı.
SNP lideri ve İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond, “bağımsızlığa hayır” kararını kabul ettiğini söyledi ve “Tüm İskoçya’yı halkın demokratik kararını kabul etmeye çağırıyorum” dedi.
Başkent Edinburgh’dan “hayır” oyu çıkarken, ülkenin en büyük şehri Glasgow’daki seçmenlerin çoğunluğu ayrılıkçılara destek verdi.
Edinburgh’un iki saat kuzeyindeki büyük Dundee şehri ise yüzde 57 ile “evet” diyenlerin en çok destek bulduğu yer oldu. Dundee ve Glasgow’un yanı sıra 32 bölgenin sadece ikisinde seçmenlerin çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullandı.