Site icon Londra Gazete

İş dünyasına DEIK şoku

Türkiye’de iş dünyası, geçen hafta meclisten geçen ve torba yasa olarak bilinen düzenlemeler kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) lağvedilmesinin şokunu yaşıyor. 1988 yılından bu yana faaliyet gösteren ve 2008’de yeniden yapılandırılan kurum, Türkiye’nin yabancı ülkeler ve uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari ve mali ilişkilerini geliştirmesine katkıda bulunmayı amaçlayan kurumun ofisleri boşaltılırken, çalışanlarının Ekonomi Bakanlığı bünyesinde kurulması planlanan yeni bir oluşumda görevlendirilmesi planlanıyor. Londra’da yıllık toplantılar düzenleyen DEIK Türk-İngiliz İş Konseyi’nin Başkanlığını Suzan Sabancı Dinçer yürütüyordu.

MAYIS’TA GELDİLER, EYLÜL’DE KAPANDILAR

DEIK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçıntaş, bu yıl Mayıs ayında geldiği Londra’da Dünya Türk İş Konseyi adını verdikleri oluşumun iddialı hedeflerine ilişkin bilgiler vermişti.

Düzenlemelerle DEIK bünyesindeki iş konseylerinin görev ve yetkileri de fiillen sona erdi. Kapatılan oluşumlardan birisi de DEİK çatısı altında faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi (DTIK) oldu. Bu yılın Temmuz ayında Londra’da bir tanıtım toplantısı düzenleyen, DTIK İngiltere temsilciliğine Uğur Yılmaz’ı atamış, 1-2 Mayıs tarihlerinde İngiltere’ye gelen  DEIK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçıntaş iş adamları ve toplum temsilcileri ile buluşmuştu.

Murat Yalçıntaş, Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar’ın da katıldığı toplantılarda yurtdışında yaşayan Türk İş adamları arasından bir network oluşturup birbirlerine destek olmalarını sağlamak ve aralarında bir iletişim kurmak ve o ülkelerde aynı şekilde lobi olarak kendilerinden yararlanmayı hedeflediklerini vurgulamıştı. Kurmayı hedefledikleri ağ ile dünyanın her yerindeki Türk girişimcileri buluşturmak ve yardımlaşmalarını sağlamayı istediklerini kaydeden Yalçıntaş, DTIK’in, kurulduğu 2008 yılından itibaren Üsküp, Sofya, Kopenhag, Berlin, Paris ve Londra toplantıları ile Avrupa örgütlenmesini tamamlamayı hedeflediğini kaydetmişti.

Konuşmasında, bu tür bir işbirliğinin Türkiye’nin ortak çıkarlarına da hizmet edeceğini söyleyen Yalçıntaş “Musevi lobisinin bu kadar etkin olmasında, gittikleri ülkelerde örgütlenen İtalyan girişimcilerin başarılı sonuçlar almasının ardındaki nedenlerin başında bu tür işbirlikleri geliyor” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçıntaş’ın, İngiltere’de yaşayan işadamlarına www.dtik.org.tr adresine kaydolmaları çağrısında bulunduğu ağ sistemi de iptal edildi.

Exit mobile version