kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
EURO
STERLIN
BITCOIN
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
13°C
LONDRA
13°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Hafif yağmur
15°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Salı kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’de 3 sterlinlik ‘koronavirüs aşısı’ insanlar üzerinde denenecek

İngiltere’de 3 sterlinlik ‘koronavirüs aşısı’ insanlar üzerinde denenecek
16.06.2020
0
A+
A-
WHO'ya göre dünya genelinde 136 farklı Covid-19 aşısı gelişim aşamasında.

İnsanları kişi başına 3 sterlinlik bir maliyetle (26 TL) Covid-19’a karşı koruyabilecek aşı adayı, bu hafta İngiltere’de insanlar üzerinde denenmeye başlanacak.

Imperial College London’daki araştırmacılar, potansiyel olarak güçlü, ancak şu ana dek kanıtlanmamış bir teknolojiyi kullanmayı amaçlıyor.

Aşının etkinliği kanıtlanırsa, hızla üretilebilecek.

Araştırma ekibi bu aşıyı, İngiltere ve kalkınmakta olan ülkelere mümkün olan en düşük maliyetle sağlamayı vaat ediyor.

BBC’de yayımlanan Andrew Marr Show programına katılan, Imperial College London’daki araştırmayı yürüten ekipten Mukozal Enfeksiyon ve Bağışıklık Uzmanı Prof. Robbin Shattock, yeni yaklaşımı şöyle anlattı.

çok daha basit bir yaklaşım benimsedik. Virüsün yüzeyindeki proteinden küçük bir parçanın genetik materyalini topluyoruz, kopyalarını yapıyoruz ve mikroskobik ölçülerdeki yağ damlalarının içine hapsediyoruz”

‘Vücudun kendisi üretim üssü oluyor’

Shattock, daha sonra bunun kas dokularına zerk edildiğini, hücrelerin de bu genetik talimatları alıp uyguladığını ve hücrelerin kendisinin bağışıklık sistemini uyaran bu proteinlerin üretim üssü haline geldiğin” belirtti. Bu yolla da vücudun koruyucu antikorlar ürettiğini anlattı.

Shattock bu yeni yaklaşımın avantajının da, çok küçük bir doz kullanıldığı için hızla, büyük miktarlarda üretilebilmesi olduğunu belirtti.

Prof. Shattock bu yöntemin sadece koronavirüs değil, diğer virüslere karşı da kullanılabileceğini söylerken, aşının testleri geçmesi halinde, ne zaman hazır olabileceği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Aşının, hastalığın toplumda yayılmasına engel olduğunu göstermemiz gerekiyor. Güvenlik testlerimizin ardından, İngiltere’de çok geniş Ekim ayında geniş katılımlı bir test yapacağız. Tabii bu o dönem ortalıkta ne kadar enfekte insan olacağına da bağlı, dolayısıyla dünyanın başka bölgelerinde de testler yapabiliriz.”

Shattock, “iyi düzeylerde antikor üretimini tetiklediğinde, güvenlerinin artacağını ve bunu birkaç ay içinde görebileceklerini” söylerken, yeni aşı etkinliği kanıtlanırsa, kar amacı gütmeyen bir şirket tarafından telif hakkı olmaksızın başka ülkelere de lisans edilebilecek ve oralarda da üretilebilecek.

Imerial College London'daki araştırmacılar, potansiyel olarak güçlü, ancak şu ana dek kanıtlanmamış bir teknolojiyi kullanmayı amaçlıyor.

Ne kadar süre bağışıklık kazandıracağı bilinmiyor

Ancak bu aşının ne kadar süreliğine bağışıklık sağlayacağı henüz bilinmiyor.

Shattock “Hızla bir aşı üretmeye çalışmanın yarattığı sorunlardan biri üzerine sadece birkaç ay çalışabilmeniz. Sadece birkaç ay işe yaradığını görebileceksiniz. Bir yıl sonra ise bir yıl boyunca işe yaradığını. Bizim yaklaşımımızın bir diğer avantajı ise, bağışıklık sisteminin verdiği tepkiyi yeniden güçlendirebilmemiz. Yani bu yılda bir gerekiyorsa, bunu çok etkin bir şekilde yapabiliriz. Bütün teknolojiler bunu yapamaz. ” diyor.

Oxford’da geliştirilen aşı için Avrupa ülkeleriyle üretim anlaşması

Bu arada, ilaç devi AstraZeneca, Oxford Üniversitesi’nde geliştirilen aşıdan, 400 milyon doz üretmek üzere, bir grup Avrupa ülkesiyle anlaşma imzaladı.

Cambridge merkezli şirket, Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda’nın üye olduğu “Kapsayıcı Aşı İttifakı ile (IVA) ile sözleşme yaptı.

Aşı güvenlik ve etkinlik testlerini geçerse, dağıtımına yıl sonuna doğru başlanabilir.

Hollanda’dan yapılan açıklamaya göre ittifak, üyelerine daha güçlü bir müzakere pozisyonu sağlaması için kuruldu ve tüm AB üyeleri aynı koşullarda ittifaka üye olabilecek.

AstraZeneca, İngiltere’yle de 100 milyon doz aşı sağlamak üzere anlaşma yapmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.