İngiltere, uzun vadede bazı Hong Konglulara vatandaşlık almayı kolaylaştıracak düzenleme getirmeyi planlıyor.
Ancak plan, Çin’in Hong Kong’a yönelik Ulusal Güvenlik Yasası’nı uygulamada ısrarcı olması halinde masaya yatırılacak.
Çin Ulusal Halk Kongresi, dün (28 Mayıs) Hong Kong’da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasası’nı kabul etti.
Yasa, ‘Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ile ulusal güvenliği tehlikeye atan fiil ve etkinliklerin yasaklanmasını’ içeriyor. Ayrıca muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önünü açıyor.
İngiltere’nin vatandaşlık vermeyi planladığı kişilerin BNO belgesine sahip olması gerekiyor.
İngiliz Ulusal Denizaşırı (BNO) pasaportu olarak da bilinen belge sahibi 300 binden fazla Hong Konglu bulunuyor.
Hong Kong ile bağlantılı İngiliz denizaşırı toprakları vatandaşı binlerce kişi, 1 Temmuz 1997’den önce İngiliz vatandaşı (denizaşırı) olarak kayıt yaptırmıştı.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın kayıtlarına göre, yarı özerk bölgede 314 bin BNO sahibi bulunuyor.
BNO sahiplerinin statüleri İngiltere’den daha kolay konsolosluk yardımı alma hakkı tanısa da bu durum vatandaşlığa eşdeğer değil.
İçişleri Bakanı Priti Patel, Dışişleri Bakanı Dominic Raab’la birlikte “vatandaşlık yolunu” açmak da dahil olmak üzere BNO pasaportu sahiplerine daha fazla hak sunmanın yollarını araştırdıklarını dile getirdi.
Patel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İngiltere Hong Kong halkının hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edecek.” ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Domonic Rennie Raab da “Bildiğiniz gibi BNO pasaportu sahiplerinin şu anda sadece 6 ay boyunca İngiltere’de kalma hakları var. Çin eğer böyle devam eder ve ulusal güvenlik mevzuatını uygularsa, bu statüyü değiştireceğiz.” açıklamasında bulundu.
“6 ay limitini kaldıracağız.” diyen Bakan Raab, konuşmasının devamında, “BNO pasaportu sahiplerinin İngiltere’ye gelmelerine ve 12 aylık uzatılabilir süreler halinde çalışma başvurularına izin vereceğiz. Bu da gelecekte vatandaşlığın yolunu açacak.” dedi.
Birleşik Krallık, 1997 yılında Hong Kong’un idaresini Çin’e devretti. Pekin, Hong Kong’un özerk yapısını korumayı taahhüt etti.