Site icon Londra Gazete

2 yıl sonra dışarı çıkıyor

Julian Assange, Ekvator Büyükelçiliği'ne ilk sığındığı dönemlerde, zaman zaman elçilik binasının balkonundan destekçilerine ve basına sesleniyordu.

Julian Assange, Ekvator Büyükelçiliği’ne ilk sığındığı dönemlerde, zaman zaman elçilik binasının balkonundan destekçilerine ve basına sesleniyordu.

Bradley Manning tarafından sızdırılan ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli belgelerin yayımlandığı WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, İsveç’teki cinsel taciz suçlamalarından ötürü sığındığı Londra Ekvador Büyükelçiliği’nden çok yakında ayrılacağını duyurdu.

Ekvador hükümeti tarafından siyasi sığınma hakkı tanınmış olmasına rağmen konsolosluğu terk edemeyen Assange, düzenlediği bir basın toplantısı ile Büyükelçilik binasından kısa süre sonra ayrılacağını söyledi. Avusturalyalı gazeteci ayrılma gerekçesinin, İngiliz medyasında yansıtıldığı gibi sağlık sorunları olmadığını kaydetti.

Toplantısında daha fazla detay vermeyen Julian Assange, ne zaman dışarı çıkacağı konusunda da net bir tarih vermedi. Öte yandan Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, Assange’a sağladıkları diplomatik korumayı sürdüreceklerini açıkladı.

Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde ikinci yılını dolduran Julian Assange’ın kaçmaması için İngiliz polisi, 24 saat elçilik etrafında nöbet tutuyor. Assange, İsveç’te bir kadına tecavüz, başka bir kadına da cinsel tacizle suçlanıyor. Bir buçuk yıl ev hapsinde kaldığı İngiltere tarafından  bu ülkeye iadesine karar verilen Assange, Ekvator Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.

Assange büyükelçilik binasından ayrılmasına ilişkin açıklamasında “Murdoch medyasının iddia ettiği gibi sağlık sorunlarım” yok dedi.

Exit mobile version