Site icon Londra Gazete

3 bin 641 kişiye RET

Temyiz Mahkemesi'nden eşlerine kavuşmayı bekleyen 3 bin 641 kişi için kötü karar çıktı.

Temyiz Mahkemesi’nden eşlerine kavuşmayı bekleyen 3 bin 641 kişi için kötü karar çıktı.

İngiltere’de temyiz mahkemesi (The Court of Appeal) geçen yıl Temmuz ayında yüksek mahkemenin, bir başka ülkede yaşayan eşlerini getirmek isteyenlerin minimum £18,600 yıllık gelire sahip olması şartı getiren düzenlemenin ‘haksızlık’ olduğu görüşüne katılmadığını bildirdi.

Söz konusu kararla bir yılı aşkın süredir dosyaları Home Office tarafından bekletilen 3 bin 641 aile birleşimi başvurusunda yıllık minimum £18,600 gelir şartı aranacak. Kararı değerlendiren Home Office sözcüsü, geçen yıl 28 Temmuz’dan bu yana başvuruları, Temyiz Mahkemesi’nin kararı nedeni ile bekletilen 4 bin dolayında kişinin ‘Başvurularınız minimum gelir şartı dışında bütün kriterleri karşılıyor. Ancak aile birleşimi kapsamında gerekli yeterli gelire sahip olmadığınız için başvurunuz ‘reddedilmiştir’ yanıtı verileceğini duyurdu.

Göçmenlik Bakanı James Brokenshire da kararı memnuniyetle karşıladıklarını söylerken “Aileleri ile birlikte yeni bir hayat kurmak için Britanya’ya gelen göçmenlere kapımız açık. Ancak bunun, vergi veren vatandaşlara yük getirmeyecek bir gelir seviyesi ve daha çabuk entegre olmalarını sağlayacak bir temelde olması gerekir” dedi.

BAŞVURULAR BİR YILDIR BEKLETİLİYORDU

Hükümetin 2012 yılında hayata geçirdiği uygulama, ikisi de Birmingham’da yaşayan ve AB dışındaki bir ülkede yaşayan eşlerini İngiltere’ye getirmek isteyen Abdul Majid ve Shabana Javed isimli göçmenlerin başvurusu üzerine yüksek mahkemeye taşınmıştı. Davaya bakan Yüksek Mahkeme yargıcı Justice Blake, söz konusu düzenlemenin yasalara uygun olmakla birlikte kişiler için sıkıntı verici olduğuna işaret ederek, İçişleri Bakanı’nın düzenlemeyi yeniden gözden geçirmesini istemişti.

Zorunlu kılınan gelir miktarlarının orantısız olduğunu belirten mahkeme yargıcı, söz konusu rakamların yıllık minimum gelir olan £13,400 sterline çekilebileceğini savunmuştu. Yakınlardan alınabilecek finansal desteğin Home Office tarafından kabul edilmemesini de eleştiren yargıç, getirilmek istenen eşin çalışması halinde aile bütçesine katkı sağlayabileceğinin göz önüne alınması gerektiğini ifade etmişti.

Home Office’in başvurduğu Temyiz Mahkemesi’nin yargıçları ise aile birleşimi için zorunluluk olarak getirilen minimum gelir şartının insan haklarına aykırı olduğu yönündeki eleştirilerin yanlış olduğunu ve düzenlemenin yasalar uygun olduğunu kaydettiler. Yargıçlardan Lord Justice Aikens, hükümetin minimum gelir uygulamasının mantıklı ve tutarlı olduğunu da söyleyerek, Home Office’i destekledi.

Söz konusu karara çeşitli kesimlerden de tepkiler geldi. Göçmenlerin Hakları Ağı koordinatörü Ruth Grove-White, göçmenlerin geldikleri ülkelerde yaşayan eşlerini İngiltere’ye getirme haklarının elllerinden alınmasının kabul edilemez olduğunu vurgularken, “Britanya’da çalışan nüfusun neredeyse yarısı Home Office’in istediği rakamların altında gelire sahip. Ailenizi yanınıza getirmenin şartı para olmamalı” sözleri ile temyiz kararına tepki gösterdi.

Parlamento’nun Göçmenlik Komisyonu’nda yer alan milletvekili Paul Blomfield de kararı eleştirerek, çalışmaları boyunca tanık oldukları ve binlerce ailenin ayrılık trajedisi yaşamasına yol açan uygulamanın mahkeme tarafından onaylanmasının hayal kırıklığı olduğunu kaydetti. Komisyon geçen yıl yayınladığı bir raporda,  2012’de yürürlülüğe giren aile birleşimi vizesi uygulamasının, binlerce kişi için aile trajedilerine yol açtığını vurgulamıştı. Çok sayıda çocuğun da ebeveynlerinden uzak yaşadıklarını vurgulayan komisyon, eşlerinden ayrı yaşamak zorunda kalan kişilerin sayısının hükümetin tahminlerine göre 18 bini bulduğuna işaret etmişti.

Exit mobile version