Son yirmi yılın en büyük salgınında 13 bebek boğmaca yüzünden hayatını kaybetti.
Geçen ay hükümet hamile kadınlara boğmaca aşısı yapmaya başladı. Boğmaca yetişkinlerde ölüme neden olmuyor ancak bu hastalığa yakalanan bebekler kısa zamanda zatüre olup hayatlarını kaybedebiliyor.
Sağlık koruma ajansının yayınladığı rakamlara göre bu yıl 494 bebek boğmacaya yakalandı.
Normalde bebekler sekiz haftalıkken boğmaca aşısı oluyor ve bu aşı üçüncü ve beşinci aylarda tekrarlanıyor.
Bebeklerin daha erken aşılanması mümkün değil, çünkü yeni doğan çocukların bağışıklık sistemleri aşı ile başedebilecek kadar gelişmiş olmuyor. Ancak hamile kadınlar aşı olurlarsa aşının koruyucu etkisi fetüse de geçiyor.
Uzmanlar bu yıl boğmaca salgının neden yaşandığını bilmediklerini söylüyor. İngiltere’ye hastalığın Avrupa kıtasından ya da ABD’den taşındığına inanılıyor.
En son boğmaca salgınının yaşandığı 1990 yılında 15 bin kişi hastalığa yakalanmış ve 8 bebek hayatını kaybetmişti.
Bebekleri öldüren bu hastalık yetişkinlerde sıradan bir soğuk algınlığından daha fazla etki yaratmıyor. Doktor Gayatri Amirthalingam tüm hamile kadınların aşı olmasını tavsiye ettiklerini söylüyor.
Amirthalingam ”Ebeveynler ayrıca çocuklarının aşılarını da aksatmamalı. Hamileyken aşı olan kadınlar bile bebeklerini zamanı gelir gelmez aşılatmalı. Böylece bebekler gelecek yıllarda da korunmuş olur. Ayrıca bebekler hastalığa yakalanmış çocuk ve yetişkinlerden uzak tutulmalı” diyor.