İNSAN hücrelerinin yaşlanmasının temel yönleri, Exeter Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bileşikler tarafından tersine çevrilebilir. Bu durum çığır açıcı ‘yeni nesil anti-dejenerasyon ilaçlarının temeli’ olabilir.
Exeter Üniversitesi’nde yapılan çalışmada hücrelerin enerji merkezleri olan mitokondriler üzerine yoğunlaşıldı. Araştırmacılar, mitokondriyi (hücrelerin “güç istasyonları”) hedeflemek için tasarlanmış bileşikleri test ettiler.
Çalışmada kullanılan örneklerde yaşlanan hücrelerin sayısı (bozulan ve bölünmeye başlayan eski hücreler) %50’ye kadar azaldı. Exeter ekibi ayrıca, endotelyal hücrelerin ne zaman ve nasıl yaşlandıklarında önemli rol oynayan iki birleştirme faktörünü (bir hücre bileşeni) de tanımladı.
Bulgular, sadece kan damarları için değil, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere, aynı zamanda diğer hücreler için de sorunlara yol açan hastalıkların tedavi olasılığını da artırabilir.
Exeter Tıp Fakültesi’nden Profesör Lorna Harries, “İnsan vücudu yaşlandıkça, genç hücreler kadar işlev görmeyen yaşlı (yaşlı) hücreler biriktiriyor. Bu sadece yaşlanmanın bir etkisi değil, yaşlanmamızın bir nedeni. Exeter’de geliştirilen bileşikler, bu hücrelerin yaşlanmasıyla ilgili mekanizmaları tespit etme potansiyeline sahip. Kanser, bunama ve diyabet gibi yaşla ilgili hastalıkların her birinin kendine özgü bir nedeni olduğunu düşünürdüm, ama aslında bir veya iki ortak mekanizmaya geri dönüyorlar. Bu araştırma, bu mekanizmalardan birine odaklanıyor ve bileşiklerimizle elde ettiğimiz bulgular, gelecekte yeni terapötik yaklaşımların önünü açabilir. Bu yeni nesil anti-dejeneratif ilaçların temeli olabilir.” dedi.
Profesör Harries, amacın, insanların daha uzun süre sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Bu sadece yaşam süresini uzatmak yerine sağlık ve yaşam kalitesi ile ilgili.”