Site icon Londra Gazete

AB, İngiltere’nin önerilerini reddetti

Theresa May-Donald Tusk.

Avrupa Konseyi’nin bugün yayınladığı ve AB’nin bugüne kadar Brexit’le ilgili en detaylı öngörülerini içeren raporda, İngiltere hükümetinin AB ile ticari ilişkilere dair önerilerinin büyük bölümü reddedildi. Raporun, İngiltere ve AB arasındaki Brexit’le ilgili tansiyonu yükseltmesi bekleniyor.

AB’nin, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit sonrasında AB ile İngiltere arasında ticaret ilişkilerine yönelik sunduğu önerileri büyük oranda reddettiği bildirildi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, bugün AB’nin Brexit’e yönelik yol haritasını içeren bir raporu paylaştı.

Financial Times’ın haberine göre raporda, İngiltere ile müzakerelere katılan AB yetkililerine, ticaret konusunda sert bir tavır takınmaları, kimya, ilaç ve finans sektörlerinde standartların karşılıklı olarak tanınması önerisini reddetmeleri yönünde talimatlar yer aldı. Raporda, “Avrupa Konseyi, Birleşik Krallık’ın defalarca tekrarladığı ve gelecekte böyle derinlikli bir ilişkiyi sınırlayan konumunu göz önünde bulundurmalı. Gümrük birliği ve tek pazar dışında kalmak kaçınılmaz olarak çatışmalara yol açacak” denildi.

Avrupa Konseyi raporunda ayrıca, Brexit sonrası İngiltere’nin kurumsal ve hukuki zeminde AB’den ayrılacak olmasının da olumsuz ekonomik sonuçlar yaratacağı uyarısı yer aldı.

AB’nin Brexit konusunda bugüne kadarki en detaylı öngörülerini içeren rapor, İngiltere’nin önerilerine bir yanıt niteliği taşıyor. Raporda, İngiltere’nin istediği “pazar kurallarının dinamik bir şekilde uyumlu hale getirilmesi” önerisi, açık bir dille reddediliyor.

İngiltere ayrıca finans hizmetlerinin gelecekte imzalanması planlanan ticaret anlaşmasına dahil edilmesini istiyor. AB’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, İngiltere’nin önerdiği tarzda bir anlaşmanın benzerinin AB tarihinde bulunmadığını söylemişti.

EKONOMİK BAĞLARI GÜÇLENDİRMEK YERİNE ZAYIFLATAN İLK TİCARET ANLAŞMASI

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk da, “Tarihte, ekonomik bağları güçlendirmek yerine zayıflatan ilk serbest ticaret anlaşması İngiltere’yle yapılacak. Anlaşmamız, İngiltere ile AB arasındaki ticareti sürtünmesiz veya pürüzsüz yapmayacak, bugünden daha karmaşık ve pahalı hale getirecek” dedi.

Tusk, Lüksemburg’da İngiltere’nin AB’den ayrılması sonrasında gelecekte kurulacak ilişkilerin taslak yol haritası ile ilgili basın toplantısı düzenledi. AB liderlerinin mart ayında Brüksel’de gerçekleştirecekleri zirvede, yol haritasını değerlendireceklerini anlatan Tusk, “AB ve İngiltere arasında duvar inşa etmek istemiyoruz. İngiltere en yakın komşumuz, dostluğun ve ortaklığın Brexit sonrasında da olabildiğince yakın biçimde devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond ise, AB İLE yapılması planlanan serbest ticaret anlaşmasının finansal hizmetleri de kapsaması gerektiğini söyledi. Hammond, “Eğer Kanada ya da ABD ile serbest ticaret anlaşması yapılabiliyorsa, bu Birleşik Krallık ile de yapılabilir. Ben ticaret anlaşmasının finansal hizmetleri içermesinin sadece mümkün olduğunu değil, aynı zamanda her iki tarafın da çıkarına olduğu konusunda netim” ifadelerini kullandı. (DÜNYA.COM)

Exit mobile version