Site icon Londra Gazete

Yapay zeka ile kanser ve kalp krizi önlenecek

İngiltere’nin önemli hastanelerinden birisi olan John Radcliffe Hastanesi’nde geliştirilen yeni yapay zeka teknolojisinin tıp alanında bir devrim niteliği taşıyabileceği belirtildi.

Geliştirilen yapay zeka teknolojisi sayesinde, kalp krizi ve kanser gibi hastalıklar hızlı bir şekilde önceden taranarak tespit edilebilecek. İngiltere’nin sağlık kurumu olan NHS’in hastanelerinde önümüzdeki yaz kullanılması planlanan yeni teknolojinin aynı zamanda, kaynak maliyetlerini düşürdüğü belirtildi.

Hükümetin sağlık yetkilisi Sir John Bell’in BBC News’a yaptığı açıklamada yapay zeka teknolojisinin ‘NHS’i kurtarabileceğini’ söyledi.

NHS’de patoloji hizmetleri için 2.2 milyar pound harcandığını belirten Bell, bu rakamı yeni teknoloji sayesinde %50 azaltabiliriz.

Bu teknolojinin en önemli faydalarından birisi ise insan faktöründeki hataları ortadan kaldırıyor olması. Örneğin en iyi kardiyologlar bile beş hastadan birinde doğru tespit yapamıyor ve hastaları evine gönderebiliyorlar. Hastalar daha sonra kalp krizi geçirebiliyor ve gereksiz yere ameliyatlar olabiliyor.

Onaylanması ile bu teknoloji ülke çapında NHS hastanelerinde ücretsiz olarak uygulanabilecek.

Sistem altı kardiyoloji ünitesinde çeşitli klinik testleri ile denenip test edildiği belirtildi. Sistemi geliştiren kardiyologlardan birisi olan Prof. Dr. Paul Leeson verilerin diğer kalp uzmanlarından daha iyi performans gösterdiğini kanıtladığını söyleyerek şunları ekledi:

“Kardiyologlar olarak, şu an için her zaman doğru sonuçları bulamadığımızı kabul ediyoruz, fakat şimdi bu yolun daha iyi sonuç verme ihtimali var.”

Klinik araştırmalardan elde edilen sonuçlar, sistemin uzman doktorlardan çok daha iyi sonuç verdiğini göstermektedir. Her yıl 60.000 kalp taraması yapılmakta ve bunlardan 12.000 tanesi yanlış tanı almaktadır.

Yapay zeka teknolojisi ile yanlış tanıların önüne geçmesi planlanırken bu teknolojinin kullanılmasının NHS’e 600 milyon pound gibi bir maliyeti olacağı tahmin ediliyor.

Exit mobile version