Avrupa Birliği’nin bankacılık denetim kurumu, Avrupa anakarasındaki bankaların, geçen yıl alınan Brexit kararından bu yana İngiltere’deki risklerini azalttıklarını söyledi.
Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra yapılacak sınır ötesi anlaşmaların meşruiyeti konusunda da kaygıları olduğunu belirtti.
EBA, 27 AB üyesi ülkedeki bankaların, Brexit referandumunun yapıldığı 2016 Haziran ayında 1.9 trilyon euronun biraz üstünde olan varlık risklerini, 2017 Haziran ayına kadar 1.6 trilyon euronun biraz altına indirdiklerini bildirdi.
Aynı dönemde borçlar, 1.7 trilyon euronun biraz altındayken, 1.3 trilyon euronun altına kadar indi.
Bu azalma, küresel çapta New York’la rekabet halinde olan Londra için sorun oluşturabilecek olan türev anlaşmalarda belirgin bir gerilemeyi gösteriyor.
EBA, olağan bir risk değerlendirme raporunda, eğer AB’nin en önemli finans merkezi olan İngiltere ticaret koşulları üzerinde bir anlaşmaya varılmadan AB’den çıkarsa, yaşanacak “bıçak sırtı” durumdan dolayı kaygı duyduklarını bildirdi. EBA açıklamasında, “Brexit müzakereleri, AB finansal piyasası için bir siyasi risk olmaya devam ediyor çünkü “bıçak sırtı” bir senaryo Avrupa bankacılık sektöründe büyük aksamalara yol açabilir” dedi.
EBA’ya göre, 27 AB ülkesindeki tüketiciler ve şirketler iptaller, sözleşmelerin değiştirilmesi ya da yeniden müzakere edilmesi, korumadan yoksun kalma, aksamalar ve finansal kayıplar yaşayabilecekler.
“Bankalar ve muhatapları kadar, tüketicilerin ve kamu kurumlarının da bu kaygılar karşısında hafifletici önlemler almaları ve ihtimal hesaplarını yapmaları önemlidir.”
EBA, Londra finans merkezinin argümanlarına katılıyor ve taraflar arasında en azından bir geçiş anlaşmasına varılamazsa, bu durumdan Avrupa’nın da İngiltere kadar büyük kayba uğrayacağını savunuyor. (DÜNYA.COM)