Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü, ancak karmaşa yaratan bir Brexit sonucunun hem İngiltere hem de Euro bölgesi için “kayda değer” düşük büyümeye neden olabileceğini belirtti.
IMF’nin Almanya ve İngiltere’den Türkiye’ye ve Rusya’ya kadar 40’tan fazla ülkeyi kapsayan son Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda mevcut toparlanmanın giderek güvence altına alındığının göründüğü belirtildi. Bu toparlanma kısmen merkez bankası teşvikleri ve düşük faiz oranlarıyla, aynı zamanda geniş bir yelpazedeki ekonomilerdeki yatırımlardaki artışın gösterdiği gibi gelişen temellerle yönlendirilmekte.
Washington’daki eylül toplantılarında yayınlanan IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre Avrupa’da bu yıl yüzde 2.4 ve gelecek yıl yüzde 2.1 seviyesinde büyüme öngörülüyordu ancak o tarihten bu yana çok şey değişti. Brexit sürecine ve İngiltere AB’den ayrıldığında kalan 27 ülke ile nasıl bir ticaret ilişkisi kurabileceğine ilişkin belirsizlik bulunuyor.
IMF Avrupa Dairesi Başkan Yardımcısı Joerg Decressin, “Bu toparlanma giderek daha da dayanıklı görünüyor” ifadelerini kullandı. Decressin “Euro bölgesindeki büyüme, 18 çeyrek için olumlu, son dönemde yüzde 2.5 civarında gerçekleşti. Doğu Avrupa’daki birçok ülke şimdiden yüzde 3 civarında veya daha fazla büyüme kaydetti, bu yüzden bu toparlanma sadece daha yaygın değil, aynı zamanda daha da güçlü” dedi.
Decressin, IMF’nin bu geçiş dönemi ile ilgili bir anlaşmaya varılacağını beklediğini söyledi. IMF ekonomistlerinin “anlaşma olmayacak” şeklinde herhangi bir tahmin yapmadığını söyleyerek ancak “karmaşa yaratan” bir Brexit’in zararlı bir etkisi olabileceğini belirtti. Decressin “Bu koşullar altında, İngiltere başta olmak üzere Euro bölgesindeki ekonomik büyümenin zarar göreceği konusunda endişe ediyoruz. Şu anda öngördüğümüzden çok daha düşük bir büyüme görebiliriz” diye konuştu. (DÜNYA.COM)