Site icon Londra Gazete

Brexit görüşmeleri yine çıkmazda

Avrupa Birliği Komisyonu Brexit Müzakerecisi Michel Barnier ile İngiltere Brexit Bakanı David Davis, görüşmeler sonunda ortak basın toplantısı düzenledi.
Michel Barnier tartışmalı konular nedeniyle görüşmelerin tıkandığını vurguladı:
“Theresa May’in Floransa‘daki konuşması bu müzakereye gerekli ivmeyi kazandırdı. Bu hafta yapıcı bir ruh halinde çalıştık, bazı noktaları açıkladık, ancak büyük bir ilerleme kaydedemedik.”
İngiltere Brexit Bakanı David Davis, Barnier’e göre daha iyimser bir açıklama yaptı: “Vatandaşlık haklarına gelince, AB ülkelerinde yaşayan İngilizlerin geleceği hakkında mümkün olan en büyük yasal kesinliği kazanmak adına ilerleme kaydettik. Yasal düzenlemelerimiz gelecekte farklı ve belirgin olacak. Bu nedenle bu hafta kabul ettiğimiz hakların adil ve eşdeğer bir şekilde uygulanacağından emin olmanın yollarını aradık.”
Michel Barnier, ‘rahatsızlık veren tıkanmış konularda’ Avrupa Birliğinin İngiltere‘ye taviz vermeyeceğini ve önümüzdeki hafta yapılacak Avrupa Konseyi zirvesinde gelecekle ilgili net bir fikir sunamayacağını da belirtti. Brexit müzakerelerinin 5. turu, pazartesi Brüksel‘de başladı. Ancak, vatandaş hakları ve İngiltere‘nin yükümlülükleri nedeniyle ödeyeceği parada anlaşmaya varılamadığı için “geçiş süreci aşamasına” gelinemedi.
BREXIT GÖRÜŞMELERİNDE NELER OLDU
Bu yıl haziran ayında başlayan müzakereler, ülkenin AB‘ye ödemesi gereken mali taahhütler, vatandaşlık hakları ve İrlanda sınırı konularında tıkanmış durumda.
AB tarafı, İngiltere‘nin, üzerinde uzlaşılmış 2020 birlik bütçesine ve üye ülkelerin kalkınma programlarına taahhütlerini tam yerine getirmesini şart koşuyor. Bu miktarın 20 ile 100 milyar Euro arasında olduğu belirtiliyor.
Brexit sonrasında İngiltereGaller, İskoçya ve Kuzey İrlanda‘dan oluşan Birleşik Krallık‘ın AB ile tek kara bağlantısı olarak kalacak İrlanda-Kuzey İrlanda arasındaki sınır, müzakerelerin tıkandığı bir diğer konuyu oluşturuyor.
Brexit kararı, İngiltere‘de yaşayan 3,2 milyon AB vatandaşının yanı sıra AB‘de bulunan yaklaşık bir milyon İngiliz vatandaşının hakları konusunda da belirsizlik ortaya çıkarıyor.
İngiltere, geçen yıl haziran ayında yapılan referandumla AB‘den ayrılma kararı almış, 29 Mart’ta da Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. AB ise 29 Nisan’da yaptığı özel zirveyle müzakerelerdeki ilkelerini belirlemişti. (HABERLER.COM)

Exit mobile version