Tek Yönlü Güneş ‘Yaşlanması” olarak bilinen hastalık için özellikle uzun yol şoförlerinin dikkatli olması ve UV ışınlarından korunmak için koruyucu kremler kullanmalarının öneminden bahsediliyor. Yüzünün tek tarafı güneş nedeniyle daha fazla ”yaşlanan” sürücü ile ilgili yapılan araştırma hastalığı gözler önüne seriyor.
19 Nisan 2012’de The New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir makale de, sıra dışı bir olay gözler önüne seriyor: “tek yönlü güneş yaşlanması” olarak bilinen “Unilateral Dermatoheliosis” (Tek Yönlü Dermatoheliyoz) hastalığı…
Fotoğrafta, bu hastalığın tespit edildiği (2012 itibariyle) 69 yaşındaki kamyon sürücüsü görülüyor. Sürücü, 28 yıl boyunca aynı hat üzerinde kamyon sürdüğü için, yüzünün tek tarafı Güneş ışınlarına maruz kalırken, diğer tarafı gölgede kalmış. Yüzünün Güneş gören yarısında ciddi miktarda “yaşlılık” belirtileri görülürken, Güneş görmeyen yarısı çok daha düzgün ve pürüzsüz…
Aslında buna “yaşlılık” demek biraz yanıltıcı olabilir, çünkü aslında kronolojik bir yaşlılık olarak görmek doğru değil. Hastanın yüzünün bir kısmını daha “yaşlı” gösteren şey, A Tipi Mor Ötesi ışınların neden olduğu hasar ve kitle oluşumları… Kimi zaman bu yapıların yaşlılığa bağlı olarak da oluştuğu biliniyor; ancak Güneş nedeniyle yaşlanmanın “hızlandığını” söylemek hatalı olacaktır. Fakat aradaki benzerlikler çarpıcı olduğu için bu terminolojiyi kullanmayı tercih ettik. Kimi zaman dermatoheliyoza “fotoyaşlanma” da denmektedir; bu da, terminolojik bir hata olmadığını doğrulamaktadır.
Bu hastalığın, Favre-Racouchot Sendromu ile de uyumlu olduğu biliniyor. Bu sendroma sahip kişilerde tümsekler ve kistler oluşuyor. Hastada deri kanserine rastlanmamış olsa da, dermatoheliyozun iyi huylu melanomlara neden olan mutasyonlarla ilişkili olduğu biliniyor.
İkinci fotoğrafta, yüzünün tek bir yarısı kullanılarak fotoğraflar çiftlenmiştir. Böylece “yaşlanmış” ve yaşlanmamış taraf arasındaki farklar daha net görülmektedir.
Kaynak : Evrim Ağacı