Dünyanın en büyük sıcak çölü olan Sahara’dan gelen tozlar İngiltere’de yaşamı felce uğrattı. Milyonlarca astım hastası nefes almakta güçlük çekiyor.
İngiltere’yi son günlerde kaplayan yoğun hava kirliliğinin bugünden itibaren etkisini azaltması bekleniyor. 9 bin kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en büyük sıcak çölü olan Sahara’dan taşınan tozların neden olduğu kirliliğin neden olduğu rahatsızlıklardan dolayı binlerce kişi acil servislere akın ediyor. Ambulanslar sürekli hastanelere hasta taşırken, kirlilik Paris gibi diğer Avrupa kentlerini de vuruyor.
Yetkililer dün hava kirliliğinin en yüksek seviyelere ulaştığını duyururken milyonlarca astım hastası, kirlilikten oldukça olumsuz etkilendi. Ülke genelinde 5 buçuk milyon dolayında astım hastası olduğuna dikkat çeken Çevre Bakanlığı ve NHS uzmanları, nefes alma zorluklarının yanısıra kalp ve akciğer sorunu yaşayanlar ile yaşlıların da dikkatli olması uyarısında bulundular.
Hava kirliliğinin ölçümlerinin 1(en düşük) ila 10 (en yüksek) arasında seviyelendirildiğini belirten Çevre Bakanlığı, 3 Nisan itibari ile ülkenin bazı bölgelerinde kirliliğin 7. seviyeye kadaar çıktığını duyurdu. Başkent Londra’da 5’inci seviyede olan hava kirliliği 1 Nisan günü ülkenin kuzey batısındaki Norfolk bölgesinde 10’uncu seviyeye kadar yükselmişti.
Sahara’dan gelen toz bulutunun neden olduğu hava kirliliği sık sık İspanya, Malta ve Yunanistan gibi ülkeleri etkisi altına alıyor. Ancak bu sene güney ve doğu yönünden gelen rüzgarlar, toz bulutlarını Britanya’ya taşıdı. Ulaşım ve çevre atıkları hava kirliliğinin etkisini daha da arttırmasına yol açtı.