Site icon Londra Gazete

Geleneğiniz batsın!

Parlamento’daki toplantıya Somali’li Hoda Ali’nin kadınlara sünnet konulu prezantasyonu damgasını vurdu.

İngiltere Türkiye Sağlık Elemenları Birliği’nin İngiliz Parlamentosu’nda düzenlediği seminerlere, Somali’li Hoda Ali’nin kadın sünneti konulu sunumu damgasını vurdu. Kendisi de sünnet olayının mağdurlarından birisi olan genç kadının, zaman zaman gözyaşları içerisinde anlattığı olaylar izleyicileri dehşete düşürdü.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitlerine göre dünyada 140 milyondan fazla kadının  kadın sünnet edilmiş durumda olduğunu anlatan Hoda Ali, milyonlarca kadının bedeninde kalıcı etkiler bırakan sünnet olayının, çok sayıda genç kızı da ölümle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, bu olayın suç olark değerlendirilmesi gerektiği ve doktorlar ile öğretmenler ve diğer kamu çalışanlarının, karşılaştıkları sünnet olaylarını polis rapor etmelerinin zorunlu hale getirilmesi çağrısında bulundu.

NHS verilerine göre 2009 yılından bu yana hastanelere 4 bin dolayında vaka yansıdı. İngiltere’de her yıl 15 yaşın altında 24 bin genç kız ise risk altında. Kadınlara sünnet uygulamalarının Türkiye’nin Irak sınırındaki Kürt köylerinde de görüldüğüne işaret ediliyor.

 

KADINLARA SÜNNET TRAJEDİSİ

ITSEB’in İngiliz Parlamentosu’nda düzenlediği seminerlere, Somali’li Hoda Ali’nin kadın sünneti konulu sunumu damgasını vurdu. Kendisi de sünnet olayının mağdurlarından birisi olan genç kadının, zaman zaman gözyaşları içerisinde anlattığı olaylar izleyicileri dehşete düşürdü.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitlerine göre dünyada 140 milyondan fazla kadının  kadın sünnet edilmiş durumda olduğunu anlatan Hoda Ali, milyonlarca kadının bedeninde kalıcı etkiler bırakan sünnet olayının, çok sayıda genç kızı da ölümle karşı karşıya bıraktığını söyledi. Kendisinin de 7 yaşında sünnet edildiğini belirten Ali “Ben anneme sordum, o da kendi annesine sormuş. Nereden geliyor bu gelenek, hangi kültürün devamı bu uygulama, bilmiyoruz” dedi.

Uygulamanın en yaygın olduğu bölgenin Somali gibi Afrika ülkeleri olduğunu kaydeden Ali, İngiltere’de her yıl 15 yaşın altında 24 bin genç kızın sünnet riski altında yaşadığını kaydetti. NHS’e bağlı hastanelerin yılda ortalama 70 vaka ile karşılaştığını belirten Ali, sağlık çalışanlarının bu durumla nasıl başedecekleri konusunda bilgilerinin olmadığına dikkat çekerek, kadın sünnetinin yasaklanması konusunda daha ağı yaptırımlar uygulanması konusunda yetkililere çağrıda bulundu. İngiltere’nin 1985 yılında çıkarılan bir kanunla, kadın sünnetini, 14 yıla kadar hapis cezası öngören bir düzenleme ile yasakladığını hatırlatan Ali sözlerini şöyle sürdürdü : “ Yasalara ve bugüne kadar sünnet edildikleri sanılan 66 bin kadına rağmen,  İngiltere’de açılmış bir tek soruşturma yok. NHS’e bağlı sağlık kuruluşları bu olayla nasıl mücadele edeceklerini bilmiyorlar. Sünnet olayının yaygın olduğu ülkelerden gelen göçmenlere yönelik, kendi dillerinde broşürler dahi yayınlanmıyor. On binlerce genç kız bu ağır travmalara neden olan, adet olmalarını dahi engelleyen dehşet verici uygulama karşısında savunmasız durumda. Sünnet edilen kızlar için asıl sorunlar, evlendikten sonra başlıyor ve işkence olan sonuçları bütün hayatları boyunca yaşıyorlar.”

Kadınlara sünnet uygulamalarının Türkiye’nin Irak sınırındaki Kürt köylerinde de görüldüğüne işaret eden Hoda Ali, bu konuda uluslararası kampanyalar gerçekleştirilmesi çağrısı yaptı.

İngiltere’de 25 bin dolayında genç kız sünnet riski altında.

Exit mobile version