Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini duyurdu. Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması gündemde.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bugün, tutuklu bulunan Osman Kavala ile ilgili bir karar aldı. AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46’ncı maddesinin birinci fıkrasını ihlal ettiğine hükmetti.
Türkiye’nin ihlal ettiği belirtilen madde, taraf ülkelerin taraf oldukları davada AİHM’in verdiği kesinleşmiş kararlara uymayı taahhüt etmesini öngörüyor. Bu karar ile birlikte Türkiye’ye yaptırım uygulanmasının da önü açılmış oldu. Mahkeme, Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatılması için kararını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderecek. Komite, ilk toplantısıyla birlikte ihlale karşı nasıl bir siyasi karar alınması gerektiğini görüşmeye başlayacak.
Öte yandan mahkeme, Kavala’ya 7.500 euro mahkeme masrafının ödenmesine de 16’ya karşı 1 oyla karar verdi.
İngiliz haber ajansı Reuters, bu karar ile birlikte Ankara’nın Avrupa Konseyi’nden uzaklaştırılmasının da gündemde olduğunu belirtti.
Yaklaşık 5 yıldır cezaevinde tutulan Osman Kavala hakkında AİHM, 10 Aralık 2019’da Kavala’nın serbest bırakılmasını istemiş ve bu yönde bir çağrıda bulunmuştu.
ANKARA’DAN YANIT GELDİ
AİHM’in aldığı karara Ankara’dan tepki geldi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “AİHM konuyla ilgili olarak bugün açıkladığı kararla beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur” ifadesini kullandı.
Bilgiç açıklamasının devamında ise, “Bundan sonraki aşamada süreci takip edecek olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, daha önce sergilediği tarafgir ve seçici yaklaşımı bir yana bırakarak, sağduyuyla ve bazı çevrelerin siyasi gündem yaratma arayışlarına mahal vermeksizin hareket etmesini bekliyoruz” dedi.