Araştırma ekibi, bu icadın çürüyen dişlere çözüm olabileceğini söylüyor
Bilim insanları gerçek diş minesinden daha dayanıklı ve daha sert, sentetik bir diş minesi geliştirdiklerini duyurdu.
Çin’deki Beihang Üniversitesi’nden kimyager Hewei Zhao’nun liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, bu icadın çürüyen dişlere çözüm olabileceğini söylüyor. Doğal diş minesi, yani dişlerin ince dış tabakası insan vücudundaki en sert biyolojik malzeme. Aynı zamanda son derece viskoelastik özelliğiyle tanınıyor. Viskoelastisite, bir malzemenin yıpratıcı koşullar altında hem sıvı hem elastik malzemelere benzer davranışlar sergilemesi anlamına geliyor.
Bu sayede doğal diş mineleri yalnızca birkaç milimetre kalınlığında olmasına rağmen hasara karşı çok güçlü bir direnç sergiliyor.
Öte yandan diş minesi, çoğunlukla hidroksiapatit nanotel adı verilen minerallerin birbirine bağlanmasıyla oluşan karmaşık bir yapı. Bu nedenle doğal yapıyı kopyalayarak sentetik bir diş minesi elde etmek zor olmuştu. Sonunda araştırmacılar, viskoelastikliğini korurken gerçek diş minesinin sertliğini de etkin biçimde taklit edebilen bir nanokompozit sistem oluşturabildi. Manometre büyüklüğünde parçacıkların dağılmasıyla oluşan malzemelere nanokompozit adı veriliyor.
Ekip bunun ardından elde ettikleri malzemeyle insan dişleri de dahil olmak üzere farklı şekilli nesneleri kapladı.
Hakemli bilimsel dergi Science’ya yayımlanan çalışmada şu ifadelere yer verildi:
Malzemenin sertlik, mukavemet, viskoelastisite ve tokluk seviyesi yüksek. Hatta doğal diş minesinin ve daha önce üretilmiş diş minesinden esinlenen malzemelerin özelliklerini aşıyor.
Öte yandan bu sentetik diş minesi, henüz ticari üretimden uzak. Araştırma ekibi şimdi bu malzemenin ağız içinde uzun bir süre hayatta kalabilmesini sağlamak için sentetik mineyi test etmeyi planlıyor.