kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,5861
EURO
36,7353
STERLIN
43,4989
BITCOIN
$107.670
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
6°C
LONDRA
6°C
Kapalı
Salı Kapalı
5°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C

Terk edilmiş gemide mahsur kalan gemici 4 yıl sonra özgür

Terk edilmiş gemide mahsur kalan gemici 4 yıl sonra özgür
23.04.2021
0
A+
A-

Muhammed Ayşa “lanetli gemi” MV Aman’ın mürettebatına 5 Mayıs 2017’de katılmıştı.

Mısır kıyısında terk edilmiş olan gemide yalnız başına geçirmek zorunda kaldığı 4 yılın ardından, bugün evine, Suriye’ye dönüyor. Peki nasıl hissediyor?

Kahire Havalimanı’nda bindiği uçaktan attığı mesaj kısa ve öz: “Rahatlamış, mutlu”

Ve ardından sesli mesaj geliyor: “Nasıl mı hissediyorum? Sonunda hapishaneden çıkmış gibi. Sonunda aileme kavuşuyorum, onları yeniden göreceğim.”

Bu Muhammed’i fiziksel ve psikolojik olarak çöküşün eşiğine getiren çetin sınavın sonu. Yaklaşık 4 yıldır elektriksiz, hijyenden uzak ve ‘şirketsiz’ yaşamaya mahkum bırakılmıştı.

Muhammed’in çilesi Mısırlı yetkililerin, 2017 yılının Temmuz ayında MV Aman gemisine Mısır’ın Adabiya limanında el koymasıyla başladı.

Kargo gemisinin, güvenlik ekipmanlarının kullanım süresinin dolmuş ve bazı evrakları eksikti.

Bunlar aslında çözülmesi çok da zor olmayan sorunlardı ancak geminin Lübnanlı üstlenici firması yakıt parasını ödeyemedi, Bahreynli sahipleri de maddi sıkıntı içindeydi.

Geminin Mısırlı kaptanı karaya çıkınca, mahkeme 2. kaptan Muhammed’i MV Aman’ın yasal vasisi olarak atadı.

Suriye’nin liman kenti Tartus’ta doğmuş olan Muhammed, mahkeme kararının ne anlama geldiğinin kendisine açıklanmadığını ve başına gelenleri birkaç ay sonra mürettebat gemiyi terk etmeye başladığında anladığını söylüyor.

Hayat gemide mahsur kaldığı 4 yıl boyunca Muhammed’i, o yanından gelip geçen gemileri izlerken, pas geçti.

Hatta kendisi gibi denizci olan kardeşi de birkaç kez o bölgenin yakınından geçti, ancak sadece telefonla konuşabildiler. Gemileri birbirlerine çok uzaktı.

2018’in Ağustos ayında, bir öğretmen olan annesinin hayatını kaybettiğini öğrendi. Muhammed, çok iyi olan İngilizcesini de annesine borçluydu. Bu haber, Muhammed’in yıkıldığı an oldu.

Bana “O an gerçekten intihar etmeyi düşündüm” dedi.

Muhammed yakıtı ve elektriği olmayan bir gemide yalnız başınaydı. Hukuken gemiden ayrılması yasaktı ve bunun için maaş da almıyordu.

Morali gittikçe bozulan Muhammed, geceleri geminin “bir mezara” benzediğini söylüyordu.

“Hiçbir şey göremiyorsunuz. Hiçbir şey duyamıyorsunuz. Tabutta gibisiniz.”

2020’nin Mart ayında bir fırtına MV Aman’ı demirlediği yerden yaklaşık 8 km sürükledi. Gemi, kıyıya birkaç yüz metre kala karaya oturdu.

Bu korkutucu bir olaydı ama Muhammed bunun “Tanrı’nın bir lütfu” olduğunu düşünüyor çünkü artık kıyıya yüzebiliyor, yiyecek alıp telefonunu şarj edebiliyordu.

Hayret verici olsa da Muhammed’in yaşadıkları emsalsiz değil. Terk edilen gemilerin sayısı yükselişte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.