Site icon Londra Gazete

Google’dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel Doodle sürprizi

Google’dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Doodle sürprizi! Dünyanın en ünlü arama motoru olan Google, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel Doodle yayınladı. Kadınlar Günü Doodle’ında kadınların sosyal hayatımızdaki yerine dikkat çekildi.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDİR? TARİHÇESİ…

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Bu, kadın hakları hareketinde odak noktasıdır. Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909’da New York’ta bir Kadınlar Günü düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir Kadınlar Günü düzenlenmesini önerdi. 1917’de Sovyet Rusyası’nda kadın oy hakkı kazandıktan sonra, 8 Mart orada ulusal bayram oldu.

Daha sonra gün, ağırlıklı olarak 1975’te Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilene kadar sosyalist hareket ve komünist ülkeler tarafından kutlandı. Bugün, Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmi tatildir ve başka yerlerde büyük ölçüde görmezden gelinir. Bazı yerlerde protesto günüdür; diğerlerinde ise kadınlığı kutlayan bir gündür.

Exit mobile version