Yaklaşık 15 yıldır devam eden bir araştırmaya göre, ekonomisi iyi olan ülkelerde yaşanan hava kirliliğinin bireylerde kalıcı görme kaybına neden olduğu ortaya çıktı.
Araştırmada, hava kirliliği ve yaşa bağlı oluşan göz lekeleri (AMD- sarı nokta hastalığı) sebebiyle 2040 yılında 50 yaşını aşmış 300 milyon insanın körlükle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.
Çalışmada özellikle trafiğin yoğun olduğu şehirlerde nitröz oksit ve havada bulunan hastalık yapıcı küçük partiküler madde oranları ölçüldü. Araştırmaya katılanların birkaç senede bir göz muayeneleri yapıldı. Yapılan incelemede toplamda bin 286 kişiye AMD hastalığı teşhisi konuldu.
Araştırma sonuçlarına göre hava kirliliğine maruz kalan bireylerin, kırsal ya da temiz havaya sahip bölgelerde yaşayan kişilere oranla AMD hastalığına yakalanma oranının yüzde 8 daha fazla olduğu tespit edildi. Araştırmada bireylerin genetik yapısı, sigara içip içmediği, yaşı ve diğer bazı faktörlerin de etkili olduğu kaydedildi.
‘Sigaranın göz sağlığına olumsuz etkisi biliniyordu, şimdi hava kirliliği de buna eklendi’
Oxford Üniversitesi Göz Hastalıkları Profesörü Robert MacLaren, “AMD hastalığıyla sigara arasındaki ilişki iyi biliniyordu. Ancak atmosfer kirliliğine ilişkin bu yeni bulgu, iklim değişikliği tartışmasına daha da katkıda bulunacaktır” dedi.