Sri Lanka’da korona nedeniyle ölenlerin cenazelerinin zorunlu olarak yakılması uygulaması, ülkedeki Müslümanlar tarafından tepkiyle karşılandı. Sivil toplum kuruluşları ve azınlıklar Müslümanların cenazelerinin yakılmasına ilişkin Yüksek Mahkeme’ye itirazlarını iletti. Ancak Yüksek Mahkeme, herhangi bir gerekçe göstermeden itirazları reddetti.
Sri Lanka’da Müslüman aileler, bu uygulamayı akrabalarının cenazelerini almayarak protesto etti. Sri Lankalı bir sağlık görevlisi, Müslüman ailelerin cenazelerini İslam’a uygun biçimde defnetmek istediklerini ve bu nedenle yaklaşık 10 gündür 19 cesedin sahipsiz olarak morgda beklediğini açıkladı.
Sri Lanka’da nisan ayında Covid-19 kaynaklı ölümlerde cesetlerin yakılması zorunluluğu Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. ülkede Covid-19’dan hayatını kaybeden 19 Müslümanın cenazesinin yakılmasına karşı yapılan itirazların reddedildiği belirtildi. Sri Lanka polisi 5 cenazenin bugün yakıldığını aktardı.
Sivil toplum kuruluşları ve azınlıklar Müslümanların cenazelerinin yakılmasına ilişkin 12 dilekçeyle Yüksek Mahkemeye itirazlarını iletti. Ancak Yüksek Mahkeme, herhangi bir gerekçe göstermeden itirazları reddetti.
Birleşmiş Milletler’in Colombo’daki Koordinatörü Hanaa Singer, Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa’ya gönderdiği mektupta, Sri Lanka hükümetini Covid-19 salgınıyla ilgili bu tür kararları gözden geçirmeye çağırdı. Sri Lanka Müslüman Konseyi de ülkede Covid-19 kaynaklı hayatını kaybeden kişilerin çoğunlukla Müslüman olduğunu açıkladı.
Sri Lanka’da Hristiyan din adamları, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ölenlerin cesetlerinin din hassasiyeti gözetilmeden zorla krematoryumlarda yakılmasını protesto etti. Başkent Kolombo’da Covid-19 yüzünden ölen çoğu kişinin cesetlerinin yakıldığı Borella Krematoryumu’nun önünde toplanan Katolik, Anglikan ve Metodist kiliselerine mensup rahipler, zorunlu uygulamaya tepki göstermek için binanın çitlerine beyaz kurdele bağladı.