ABD ile arasındaki ticaret ve yaptırım savaşı süren Çin, dünyanın en büyük radyo teleskobunu yabancı bilim insanlarının hizmetine sunuyor.
Çin dünyanın dört bir yanından en iyi bilim insanlarını çekmek amacıyla 500 metre çapındaki Küresel Diyafram Radyo Teleskobu’nu (FAST) yabancı gökbilimcilere açmaya hazırlanıyor.
Ülkenin güneybatısındaki Guizhou eyaletinde yer alan teleskop, Çin’in teknoloji gücü olma yarışında öne çıkan başarılarından biri olarak görülüyor.
ABD’nin elindeki teknolojiyle kıyaslandığında duyarlılık seviyesinin üç kat fazla olduğu kaydedilen teleskop, yaklaşık 30 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplıyor.
2016’da 175 milyon dolar maliyetle inşa edilen teleskop, çevrelediği 5 kilometrelik alanda sinyalleri engelleyerek cep telefonlarının ve bilgisayarların çalışmasına izin vermiyor.
FAST Operasyonlar ve Geliştirme Merkezi Başmüfettişi Wang Qiming, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Teleskopumuzu inşa etmek için aşama aşama geliştirdiğimiz yapısından çok ilham aldık” ifadesini kullandı.
Çin 2021’de ölçüm yapmak isteyen yabancı bilim insanlarından gelecek teklifleri kabul edeceklerini bildirirken, Wang “Bilim komitemiz, FAST’i uluslararası topluma gitgide daha açık hale getirmeyi hedefliyor” dedi.
Pekin’in bu hamlesi, ABD’nin Porto Riko’daki Arecibo Gözlemevi’nin yıkılmasının ardından geldi.
Arecibo’nun sahibi Ulusal Bilim Vakfı (NSF) kasım ayında, 305 metre çapında çanağı bulunan teleskobun, iki destek halatının kopması sonucu çanağın tamir edilemeyecek şekilde zarar görmesi nedeniyle parçalanacağını duyurmuş, kısa süre sonra da teleskobun çöktüğü haberi gelmişti.
Çin, ABD’de Donald Trump yönetiminin Huawei Technologies, ZTE Corp ve Şangay merkezli çip üreticisi SMIC de dahil olmak üzere onlarca teknoloji firmasını kara listeye almasının ardından Made in China 2025 ve 2027 askeri programları aracılığıyla kendi teknolojilerini geliştirmeye 1,4 trilyon dolar ayırmıştı.