Bloomberg News’in anketine katılan ekonomistlere göre Fed yetkilileri bu hafta varlık alımlarının geleceğini istihdam ve enflasyon tedbirlerine bağlayarak, tahvil alımlarının hızı veya kompozisyonunda ani bir değişikliğe gitmeyecek.
4 – 10 Aralık tarihleri arasında yapılan ankete katılan 47 kişinin az farklı çoğunluğu, yeni sözlü yönlendirmenin Fed’in Çarşamba günü sona erecek iki günlük toplantısında uygun bulunacağını düşünüyor. Kalan uzmanların çoğunluğu ise yönlendirmenin Ocak ya da Mart ayında geleceği görüşünde.
Bu hafta parasal teşvikin artırılması pek mümkün görünmüyor. Ekonomistlerin üçte ikisi 2021 sona ermeden önce Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) devam eden tahvil alımlarının ortalama vadesini uzatmasını beklemekle birlikte, bu uzmanların sadece yüzde 23’ü bu adımın Aralık toplantısında atılmasını bekliyor.
Sözlü yönlendirme, sınırlı etkisi olsa bile Fed’in tahvil alımlarının hızını artırmasını ya da azaltmasına neden olacak şartların ne olacağı konusunda daha fazla netlik sağlayabilir.
Yetkililer, Koronavirüs pandemisinden etkilenen tüketici ve şirketlere yönelik reel borçlanma maliyetlerinde aşağı yönlü baskı uygulamak için tasarlanmış program çerçevesinde mevcut durumda aylık 80 milyar dolarlık Hazine tahvili ve 40 milyar dolarlık mortgage’a dayalı menkul kıymet alımı yapıyor.
Fed geniş çaplı alımlara Mart ayında başlamıştı. Aynı zamanda faiz oranlarını da sıfıra indirmişti.
Anket katılımcılarının sadece yüzde 19’u gelecek yıl Fed’in aylık alımların toplam büyüklüğünü artıracağını düşünüyor. Yüzde 32’lik daha büyük bir kısım ise yetkililerin bu dönemde alımları azaltacağını tahmin ediyor. Anket katılımcılarının yaklaşık yarısı ise 2021 sonuna kadar değişiklik beklemiyor.
Deutsche Bank Securities Inc. kıdemli ABD ekonomisti Brett Ryan, “Fed’in tahvil alımlarındaki olası değişiklikler anlamında mali görünüm önemli bir unsur olabilir. Diğer her şeyin eşit kalması durumunda daha az mali teşvik para politikası yapıcıları üzerinde hedeflerine ulaşmaları için daha fazla genişlemeye gitmeleri yönünde baskı oluşmasına sebep olabilir.” diyor.
Para politikasının ince ayarının yapılabilmesi için politika yapıcılar yüksek derecede belirsizlikle mücadele halinde. Koronavirüs kaynaklı artan enfeksiyon rakamları, hastaneye yatışlar ve can kayıpları ekonomik toparlanmayı önemli ölçüde yavaşlattı.
Bazı tahminciler ilk çeyrekte küçülme bekliyor.