Site icon Londra Gazete

Atatürk imzalı fotoğraf ABD’deki müzayedede büyük ilgi gördü

Atatürk, 1924 yılında Curtis LaFrance isimli çocuğa gönderdiği imzalı fotoğraf ABD’deki müzayedede büyük ilgi gördü.

ABD’nin Chicago kentinde yaşayan Türk asıllı Amerikalı Özer Dindjer, Atatürk’e ait imzalı bir fotoğrafı görebilmek için 560 kilometre yol gitti. Dindjer, Amerikan finans sektöründe finans analisti olarak çalışıyor ve vakti ve bütçesi el verdiği ölçüde kültürel ve sanatsal değere sahip eserleri satın alarak kendi koleksiyonunu oluşturuyor.

FOTOĞRAFIN HİKAYESİ

Dindjer’e göre, müzayedede satışa sunulan fotoğrafın sahibi Curtis LaFrance, 1924 yılında henüz 10 yaşındayken Atatürk’e hitaben bir mektup kaleme aldı. LaFrance mektubunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Devrimi ile ilgili düşüncelerini açıkladıktan sonra Atatürk’ten, kendisi için küçük bir not yazmasını, bir de imzalı resmini göndermesini rica etti. Atatürk de 10 yaşındaki Curtis’in ricasını kırmayarak mektubuna verdiği nazik yanıtın yanına bir de imzalı fotoğrafını iliştirdi.

LaFrance’in mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“Sayın efendim, ben on yaşında Amerikalı bir çocuğum. Türkiye’ye ve yeni hükümetine büyük bir ilgi duyuyorum. Siz ve Bayan Kemal hakkında bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var ve şimdiden siz ve Bayan Kemal hakkında birçok yazı ve resim topladım. Lütfen Amerikalı bir çocuğa, bir küçük not ve bir imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün, Türkiye’yi görebileceğimi umut ediyorum. Saygılarımla, Curtis LaFrance”

ATATÜRK’ÜN YANITI

Atatürk, aynı ciddiyet ve sevecenlikle LaFrance’in mektubunu yanıtlar. Mektupta şu ifadeler yer alır:

“Bay Curtis LaFrance, mektubunuzu aldım. Türk yurdu hakkındaki ilgi ve iyi dileklerinize teşekkür ederim. İsteğiniz üzere bir fotoğrafımı gönderiyorum. Amerika’nın zeki ve çalışkan çocuklarına biricik öğüdüm; Türkler hakkında her işittiklerine gerçekmiş gibi bakmayıp, kanılarını bilimsel ve esaslı incelemelere dayandırmaya önem vermelidir. Başarılar ve mutluluklar dilerim, Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal.”

Exit mobile version