Brezilya’da Amazon ormanlarının kalbinde bulunan Yanomami halkının yaşadığı topraklarında yasadışı altın madenciliğinde artış gözlemlendi.
Altın avcılığı nedeniyle bölgede ormanlık alanlarda azalma meydana geldi. Nehirlerin zehirlendiğini ve yeni tip corona virüs de dahil olmak üzere salgın hastalıkların kabilede görüldüğünü belirten yerel halk, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu yasadışı madenciliği teşvik etmekle suçladı.
Uydu görüntülerinde ise son beş yıl içinde bölgede madencilik faaliyetlerinin 20 kat arttığı görüldü. Reuters’ta yer alan habere göre Yanomamiler Güney Amerika’da dünyanın geri kalanından izole bir şekilde yaşayan en büyük yerli kabileyi oluşturuyor.
26 bin 700’ü aşkın kişi Venezuela sınırında Portekiz’in yüzölçümü büyüklüğünde yüksek ağaçlarla korununan bir alanda yaşıyor. Ancak bozulmamış ormanın altındaki arazi, altın da dahil olmak üzere birçok değerli maden barındırıyor.
NÜFUSUN YÜZDE 92’Sİ CİVA ZEHİRLENMESİNDEN ETKİLENİYOR
2018 yılında,International Journal of Environmental Research and Public Health dergisinde yayımlanan bir araştırmada Yanımami köylerinde yaşayan nüfusün yüzde 92’sinin iç organlara zarar veren ve çocuklarda gelişim bozukluklarına yol açan cıva zehirlenmesinden etkilendiği belirtildi. Bununla birlikte kaçak madenciler, salgın hastalıkları da Yanomami topraklarına taşıyor.