Bu yıl rekor sayıda dağcıyı ağırlayan dünyanın en yüksek zirvesi Everest’te, bir ‘rekor’ da çöp konusunda kırıldı. İki aylık tırmanış sezonunun ardından dağcılar arkalarında 13 ton atık bıraktı.
Nepal ile Çin sınırı arasında yer alan Everest Dağı, rekor sayıda dağcının katıldığı bahar tırmanış sezonun ardından, ciddi çevre problemleriyle yaşıyor.
Son 12 yıldır Everest Dağı’ndaki sezon sonrası temizlik çalışmalarına öncülük eden Nepal yerlisi dağ rehberi (Şerpa) Dawa Steven, bu sezon 700’e yakın dağcının zirve yolculuğuna çıktığı bölgede, tırmanıcıların geride bıraktığı çadırlar, ip ve tırmanış ekipmanları, boş oksijen tüpleri, gıda paketleri gibi malzemelerin tonlarca atığa yol açtığını vurguladı.
Dawa, bu yıl, zirveden önceki son kamp olan, yaklaşık 8 bin metredeki 4. Kamp’ta 5 ton, daha alçak irtifadaki, yaklaşık 6 bin 500 metredeki 2. Kamp’ta ise 8 ton atık bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Haziran başında başlatılan ‘Sagarmatha Temizlik Kampanyası’nın çerçevesinde 14 Nisan’dan itibaren Everest’te yaklaşık 11 bin kilogram katı atık toplandığını aktarılmıştı.
‘TEK BİR ÇADIRI ÇIKARMAK 1 SAAT SÜRÜYOR’
Zirveye çıkışta zorlanan veya orada rahatsızlanan dağcıların çoğu zaman aşağı inerken çadırlarını ve başka malzemelerini geride bıraktığını söyleyen Dawa, 2008’den bu yana sürdürdükleri temizlik çalışmalarında dağdan toplam 20 ton atık indirdiklerini belirtti.
Uzmanlar, çadır ve benzeri malzemelerinin yarattığı plastik kirliliğinin yanı sıra insan dışkısının da dağ ekolojisini olumsuz etkilediğine dikkati çekiyor.
Tırmanış sezonunda haftalarca zirve güzergâhındaki kamplarda konaklayan, sayıları giderek artan dağcıların portatif tuvaletleri ileri kamplara taşımanın zor olması nedeniyle, zirve yolunda tuvalet ihtiyacını giderdiğine değinen Ang Tshering, bu durumun dağ sularının kirlenmesine yol açtığını ifade etti.
Tshering bu durumun yalnızca dağ suyunu içmek zorunda olan dağcı ve rehberleri değil, dağ eteklerindeki toplulukların yaşamlarını da olumsuz etkilediğini aktardı.