kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
STERLIN
44,2960
BITCOIN
$97.187
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
7°C
LONDRA
7°C
Hafif yağmur
Pazartesi Açık
11°C
Salı Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Perşembe kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

İrlanda’da kürtaj referandumu

İrlanda’da kürtaj referandumu
23.05.2018
0
A+
A-

İrlanda, Cuma günü kürtaj konusunu referanduma götürüyor. İrlandalılar 25 Mayıs’ta ülkede yıllardır tartışılan ve kürtajı yasaklayan yasal düzenlemenin kaldırılıp kaldırılmamasını oylayacak.

Söz konusu düzenlemeye göre kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Katolik kilisesinin güçlü olduğu İrlanda, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla fazlasıyla katı bulunan kürtaj yasası nedenyile kadın haklarını ihlâl etmekle suçlanıyor.

Kürtaj yasağının sürmesi gerektiğini savunanlarsa, doğmamış bebeklerin ‘kutsal yaşam hakkının’ korunması gerektiğini söylüyor.

REFERANDUMDA OYLANACAK DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

1983’ten bu yana yürürlükte olan anayasadaki 8. değişiklik maddesine göre, İrlanda’da kürtaja sadece doğrudan gebelikle bağlantılı hayati bir tehlike söz konusuysa izin veriliyor.

Ensest veya tecavüz sonucu oluşan gebelik durumlarında dahi kürtaj yasak. Fetal büyüme bozuklukları tespit edilse dahi kürtaja izin verilmiyor.

Anne ve bebeğin yaşam hakkının eşit derecede korunduğu iddia edilen söz konusu düzenlemede şu ifadeler yer alıyor:

“Devlet doğmamış bebeklerin yaşam hakkını, annenin yaşam hakkıyla eşdeğer tutarak tanır ve bu hakkı yasalarla teminat altına alır. Bu hakkın korunması için uygulanabildiği ölçüde yasal yetkilerini kullanır.”

REFERANDUMDA NE SORULACAK?

İrlanda halkına referandumda ‘gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin anayasaya eklenen 8. değişiklik maddesinde değişiklik isteyip istemedikleri’ sorulacak.

‘Evet’ oyları kazanırsa, 12 haftaya kadar olan hamileliklerde kürtaj yasağı kalkacak.

12 haftadan 24 haftaya kadar olan gebeliklerde yapılan başvurularda ise, annenin ya da fetüsün hayati tehlikesi olması şartı aranacak.

KÜRTAJ NEDEN İRLANDA İÇİN KRİTİK BİR KONU?

İrlanda, söz konusu kürtaj yasası nedeniyle Avrupa’nın sık sık tepkisini çekiyor ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçlanıyor.

Nüfusunun büyük çoğunluğu Katolik olan ülkede kilise, kürtaj konusunda çok net kırmızı çizgilere sahip.

Referanduma kadar uzanan kürtaj tartışması esasen 6 yıl önce alevlenmişti. 17 haftalık hamile Savita Halappanavar’ın ağrıları ve düşük yapacağı endişesiyle yaptığı kürtaj başvurusu reddildi ve kadın kısa süre sonra hayatını kaybetti.

Kocası, kürtaj taleplerinin “İrlanda’nın Katolik bir ülke olduğu ve ceninin kalbinin hala attığı” söylenerek geri çevrildiğini anlattı. Yapılan otopside kadının ölüm sebebi, kan zehirlenmesi olarak belirlendi.

Kadınlar Parlamento binasının önünde toplantı ve yasanın değiştirilmesi çağrısında bulundu. Kürtaj yaptıramayan kadınların intihar ettiği haberleri ile hükümetin üzerindeki baskı da büyüdü.

(BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.