kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,6562
EURO
37,1832
STERLIN
43,9703
BITCOIN
$101.922
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
6°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

ABD seyahat yasağı uygulaması bu akşam başlıyor

Donald Trump’ın Ortadoğu ülkelerine getirdiği Seyahat Yasağı bu akşam başlayacak.

ABD seyahat yasağı uygulaması bu akşam başlıyor
29.06.2017
0
A+
A-

Donald Trump’ın Ortadoğu ülkelerine getirdiği Seyahat Yasağı bu akşam başlayacak.

Aylarca mahkemelerde tartışılan yasak ile ilgili en sonunda kabul edilen bir 2.0 versiyonu hazırlandı ve test olarak bu akşam başlaması planlanıyor.

Yüksek Mahkeme kararına göre önemli bir meslek grubu veya ‘inandırıcı ve güvenilir bir ilişki durumu olmaması durumunda belirli ülkelere 90 gün bir yasak getiriliyor. Eğer herhangi bir ülkeden mülteci iseniz bu süre 120 güne çıkıyor.

Karara bir örnek verilmesi gerekirse, bir otel rezervasyonu yapılması ve buradan gelen bir yönetici talebi ‘doğru niyetli bir ilişki’ oluşturmaz, ancak ABD’de konuşmaya davet edilen bir akademik öğretim görevlisi muaftır.

Çarşamba günü ABD elçiliklerine ve konsolosluklarına gönderilen yeni talimatlara göre vize başvurusunda bulunanların ABD’deki ebeveyn, eş, çocuk, yetişkin oğlu veya kızı, damadı, damadı veya kardeşiyle ilişkilerini kanıtlamaları gerektiğini söylüyor.

Örneğin bir otel rezervasyonu yönetici kararı uyarınca “doğru niyetli bir ilişki” oluşturmaz, ancak ABD’de konuşmaya davet edilen bir akademik öğretim görevlisi bununla ilgili muaf tutulabilir.

İşte bu şekilde bir yakın ilişki kuramıyorsanız, Libya, Suriye, İran, Somali, Yemen ve Sudan’daysanız 90 gün, herhangi bir ülkeden mülteci iseniz 120 gün Amerika Birleşik Devletleri’ne girişiniz bu akşamdan sonra yasaklanıyor.

Karar’da ayrıca başvuranların, nişanlısı, dedesi, torunları, teyzeleri, amcaları, yeğenleri,  kuzenleri, kayınbiraderi, kayınvalidesini ve diğer aile bireyleri de “yakın aile” olarak değerlendirildi. Dışişleri Bakanlığı kararın şu anda ABD’ye kabul için onay bekleyen tüm başvurulara uygulanacağını açıklandı. Fakat bu yönergeler henüz Dışişleri Bakanlığı tarafından gerekli makamlara gönderilmemiştir ve değişebilir açıklaması yapıldı.

Uluslararası Af Örgütü gibi savunma grupları, gelişmeleri izlemek ve herhangi bir anlaşmazlık olması durumunda yasağın uygulanmasını gözlemlemek için Perşembe günü ABD havaalanı Dulles Uluslararası Havaalanı ve John F. Kennedy Airport gibi havaalanlarına araştırmacılar göndermeyi planlıyor.

Yasaktan kimler muaf olacak?

ABD vatandaşları
Yasal sakinler (diğer bir deyişle yeşil kart sahipleri)
Mevcut vize sahipleri
26 Haziran’dan itibaren ABD’de bulunan herhangi bir vize başvurusu sahibi
Çift uyruklu kişiler
Sığınma hakkı kazanan herkes
‘Yakın’ ilişki durumunu kanıtlayanlar ve Akademik bir program ile başvuru yapanlar

Bu uygulama neden yapılıyor?

Donald Trump bu ülkelerin terörizmi desteklediklerine inanıyor ve seçim kampanyasında ABD girişlerini tamamen Müslümanlara kapatmak istediğini söylüyordu. Bunu gerçekleştiremeyen Trump bunun biraz daha yumuşatılmış bir versiyonu ile ilk denemelere başlıyor diyebiliriz.

 

Kaynak : CNN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.