Site icon Londra Gazete

Fransa, ilk kez savaşın gölgesinde sandık başına gidiyor

Fransa 5. Cumhuriyeti, tarihinde ilk kez savaşın gölgesinde bir seçim yapıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 10 Nisan’daki seçimler için adaylığını açıklamasının ardından kamuoyu araştırmalarında yüzde 30 oy oranıyla rakiplerinin önüne geçti.

Macron’u aşırı sağcı lider Marine Le Pen, 17.3 oyla takip ediyor. Solun adayı Jean Luc Melenchon 11.9 ile üçüncü sıradayken, ırkçı söylemleriyle çalışmalarını sürdüren aşırı sağcı aday Eric Zemmour ise 10.5 oy oranıyla dördüncü sırada. Sosyalistlerin adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise yüzde 2’lerde. Merkez sağın adayı Valerie Pecresse de beklentilerin çok altında kaldı.

Fransa solunun fazla aday ile seçimlere katılmasıyla seçimlerde kazanma şansı bulunmuyor. Uzmanlar, 2017’de olduğu gibi ikinci turda Macron ile Le Pen’in karşı karşıya kalacağı ve bu turda Macron’un lider olabileceği görüşünde.

Adaylığını başvuruların son gününde halka açık mektup eşliğinde açıklayan Macron, Avrupa Birliği (AB) Dönem başkanlığının Fransa’ya geçmesiyle seçimlere avantajlı durumda başladı.

 

 

Exit mobile version