İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı ile sonuçlanan Brexit referandumuyla ilgili yüksek mahkemenin verdiği karar tüm İngiliz gazetelerinin manşetlerinde yer alıyor.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı ile sonuçlanan Brexit referandumuyla ilgili yüksek mahkemenin verdiği karar tüm İngiliz gazetelerinin manşetlerinde yer alıyor.
Referandum sürecinde “Brexit yani ayrılma yanlısı” bir tutum ortaya koyan gazetelerden Daily Telegraph, kararı, “Hakimler Halka karşı” başlığı ile yorumluyor.
Ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına yönelik müzakerelere Parlamento onayı olmadan başlanamayacağı hükmünü veren, 3 hakimin fotoğraflarının ve isimlerinin yer aldığı ön sayfa haberinde, sürecin anayasal bir krize dönüşebileceği ifade ediliyor. Haberde eski bakanlardan Duncan Smith’in “Bunun eşi benzeri yok. Hakimler, hükümet ve parlamentoya işi nasıl yapacaklarını söylüyor” cümlesi dikkat çekiyor.
Telegraph, parlamentodaki 650 vekilin, 480’inin “AB’de kalma” yanlısı olduğunu, “Brexit’in 2019’a sarkabileceğinin konuşulduğuna da baş sayfa haberinde yer veriyor.
Gazetenin ön sayfasında, referandum sürecinde ayrılık cephesinin en önemli politik figürlerinden olan Ukip partisinin eski lideri Nigel Farage’ın da bir değerlendirme yazısı bulunuyor. Farage’ın yazısının ilk cümlesi şu; “Görünen o ki, büyük bir ihanetle karşı karşıyayız”
GÜMRÜK BİRLİĞİ VE ORTAK PAZARDA KALINABİLİR
“May’in Brexit takvimi yüksek mahkemenin kararı ile çıkmaza girdi” başlığını atan Financial Times gazetesi, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Mart 2017’ye kadar ayrılık sürecini sonlandırma kararlılığının, ortaya çıkan son durumla değişebileceğini yazıyor. Haberdeki en dikkat çeken ifadelerden biri, AB yanlısı parlamenterlerin, kararı daha “yumuşak bir Brexit” için fırsata dönüştürebileceği üzerine.
Financial Times, İngiliz parlamentosundaki Avrupa Birliği yanlısı bloğun, May’i “gümrük birliğinde ve ortak pazarda” kalma yönünde taviz vermeye ikna edebileceği yorumuna haberde yer veriyor. (bbctürkçe)