kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5570
EURO
36,0089
STERLIN
43,3008
BITCOIN
$97.623
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
14°C
LONDRA
14°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
16°C
Pazar Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

FT: Erdoğan OHAL’i muhaliflerden kurtulmak için kullanıyor

İngiliz Financial Times gazetesi bugünkü başyazısında Türkiye’de olağanüstü hâlin (OHAL) 3 ay daha uzatılmasının “sürpriz olmadığı” yorumunu yaptı.

FT: Erdoğan OHAL’i muhaliflerden kurtulmak için kullanıyor
05.10.2016
0
A+
A-

_91523096_hi035694156

İngiliz Financial Times gazetesi bugünkü başyazısında Türkiye’de olağanüstü hâlin (OHAL) 3 ay daha uzatılmasının “sürpriz olmadığı” yorumunu yaptı. Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın OHAL’i tüm muhaliflerinden kurtulmak için kullandığını yazdı.

“Erdoğan gibi inatçı ve otoriter bir adam için, Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere, kurumları devre dışı bırakma şansının, her zaman müthiş bir cazibesi vardı” ifadesiyle başlayan başyazıda, ‘bundan daha da endişe verici olanın ise 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından OHAL altında yapılan tasfiyelerin ulaştığı boyut’ olduğu belirtiliyor.

Ordu, kamu kurumları ve emniyet teşkilatında Fethullah Gülen’le ilişkili olduğu gerekçesiyle görevden alınanların sayısının 100 bini aştığı hatırlatılıyor.

HİÇBİR HÜKÜMET BU BOYUTTA BİR SIZMAYA İZİN VERMEZDİ

Darbe girişimi sırasında uçaklardan sivillere ateş açıldığının ve 240 kişinin hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı başyazı şöyle devam ediyor:

“Darbecilerin neden oldukları şiddetin boyutları göz önünde bulundurulduğuna, ilk anda OHAL ilan edilmesinin geçerli sebepleri var. Ayrıca hiçbir hükümet, devlet kurumlarına karanlık Gülenci ağların başardığı boyutta bir nüfuza izin vermezdi.”

Financial Times’a göre hem ABD, hem AB bu tehdidi görüp kınamakta çok geç kaldı ve sonuç olarak Ankara üzerindeki gücünü kaybetti.

Gazete tüm bunlara rağmen, Erdoğan’ın OHAL’in uzatılması ile ilgili olarak Fransa örneğini kullandığı “beylik cevabının” inandırıcı olmadığı yorumunu yapıyor:

“Bunun öncelikli nedeni, şimdi terörist olarak nitelediği Gülencilerin yükselişini kolaylaştıran kişinin kendisi olması…Geçen yıllar boyunca ordu ve laik rakiplerinden yönelen tehditleri savuşturup gücü elinde toplarken, Gülen, Erdoğan’ın AKP’si için paha biçilemez bir müttefikti. Cumhurbaşkanı, ortaya çıkan vahşi güç savaşının sorumluları arasında”.

TÜRK TOPLUMU BOZULUYOR

Gülencilere yönelik olarak başlatılan tasfiye ve gözaltıların boyutunun çok genişlediğini belirten Financial Times, Erdoğan’ın OHAL’i tüm düşmanlarından kurtulmak için kullandığı yorumunu yapıyor:

“Daha da tehlikeli olan ise, Erdoğan’ın darbe girişimini tüm muhaliflerini yakalamak için bir bahane olarak kullandığına dair kanıtlar. Bu durum sadece darbe girişiminden sonra ortaya çıkan ulusal birliği sağlama şansını çarçur etmiyor; aynı zamanda Türk toplumunun dokusunu bozuyor ve emniyet de dahil olmak üzere kurumların temelini çürütüyor”.

Financial Times, bu gelişmelerin “cihatçı tehdit ve çatışmalar nedeniyle bağışıklık sistemi zaten zayıflamış olan Türkiye” için tehlikeli olduğu yorumunu yapıyor ve uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürdüğünü hatırlatıyor.

Türkiye’nin ekonomisinin AKP’nin ilk seçildiği yıllarda büyüyüp geliştiğini vurgulayan gazete, bunun yeniden başarılabileceğini aktarıyor ve şu yol haritasını veriyor:

“Bu ancak hükümetin hukukun üstünlüğünü gözeterek uzlaşıyı teşvik etmesi, devleti yeniden yapılandırması ve kanunlara uyan devletler arasına geri dönmesiyle yapılabilir.

Financial Times’taki başyazı şöyle sona eriyor:

“Bu sert önlemler, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilerek alınmıyor. Macaristan gibi bazı AB ülkeleri kendi bağnaz demokrasi modellerine yöneliyor olabilir. Ancak bu kusurlu AB hükümetleriyle bile karşılaştırıldığında, aday ülke Türkiye demokrasi hudutlarından çok uzakta.”  (BBC Türkçe)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.