Türkiye’de darbe girişiminin ardından başayan gözaltı ve tutuklama sürecinin yanı sıra idam cezasının gündeme gelmesi İngiltere basınında geniş yer buluyor.
Türkiye’de darbe girişiminin ardından başayan gözaltı ve tutuklama sürecinin yanı sıra idam cezasının gündeme gelmesi İngiltere basınında geniş yer buluyor.
Financial Times gazetesinde birinci sayfadan verilen haberde ABD ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’de toplu tasfiyelerin yaşanmasından endişe duyduğu ve Ankara’yı uyardıkları aktarılıyor.
İç sayfalarda yer alan haberlerde ise idam cezasının geri getirilmesi yönünde giderek daha yüksek sesle yapılan çağrılara dikkat çekiliyor.
Gazetenin yorum bölümündeyse İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott’un bir yazısı yer alıyor.
WESMACOTT: DARBE GİRİŞİMİ TÜRKİYE ÜZERİNE GÖLGE DÜŞÜRDÜ
“Darbe girişimine dair tüm hikayeyi belki hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Ancak önemli olan Türkiye’nin bundan sonra ne yönde ilerleyeceği.
“Türkiye’nin iyiliğini düşünenlerin büyük kısmı Erdoğan’dan asil bir duruş sergilemesini bekliyor. Türkiye’nin dostları tarafından yapılan basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğü çağrılarının Erdoğan tarafından da duyulması arzu ediliyor.
“Ancak Cumhurbaşkanı’nın şu ana kadarki tepkisi rahatlama yaratmaktansa tasfiyelere gitmek yönünde oldu.
“Artık Fethullah Gülen’in iade edilmesi konusunda da daha ısrarcı gözüküyor.
“Gülen’e yöneltilen suçlamalar bugüne kadar hiç resmi bir iade talebine dönüşmemişti. Eğer Erdoğan ısrarını devam ettirirse ABD – Türkiye ilişkilerini yeni bir gerginlik bekliyor demektir.
“Türkiye bölgesinde çok önemli bir aktör, AB’ye üyeliği müzakere ediyor. Güvenilir bir NATO müttefiki, IŞİD’e karşı koalisyonun bir parçası, önemli bir ticaret ortağı olarak kalması gerekli. Ancak Türkiye hukukun üstünlüğüne saygı göstermez, laiklik ve demokrasi ilkelerini çiğnerse ülkenin önemli rollerinin inandırıcılığı da kalmaz.
“İdam cezasının geri getirilmesi de AB üyelik sürecine hiçbir katkı sağlamaz.
TIMES: DONANMA GEMİLERİ HALA KAYIP
Times gazetesinde yer alan bir haberdeyse darbe girişiminin ardından donanmaya ait 14 geminin kayıp olduğu ifade ediliyor.
Gemilerdeki komutanların darbe girişiminin başarısız olması üzerine iltica yollarını değerlendirebileceği ifade edilen haberde “Gemiler darbe girişimi gecesinde Akdeniz ve Karadeniz’de görevlerini icra ediyorlardı” deniyor.
Gazetenin iç sayfalarında yer alan bir haberdeyse “Darbe girişiminin bedelini zorunlu askerliğini yapan gençler ödedi” deniyor.
Çok sayıda askerin soyularak ters kelepçeye alındığı ifade edilen haberde “Darbe girişiminin ilk saatlerinde çekilen fotoğraflarda ne yaptığını bilemez halde gözüken genç askerler, gözaltı fotoğraflarındaysa dehşet içerisinde görülüyor” deniyor.
Haberde Pazartesi günü ilk kez ‘rütbeli darbecilerin’ fotoğraflarının ve görüntülerinin de yayınlandığı belirtiliyor ve “Generallere yapılan muamele genelde PKK’lılara yuapılırken görmeye alışık olduğumuz türdendi” yorumu yapılıyor.
İ: ERDOĞAN ÜLKEYİ ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN FIRSAT YAKALADI
i gazetesinin yazarlarından Patrick Cockburn, darbe girişiminin başarısız olmasının ardından yaşanan süreci “Erdoğan, Türkiye’yi İslam ülkesine dönüştürme yolunda açık kapıya sahip” diyerek yorumluyor:
“Meydanlarda kalabalıklar idam çağrıları yaparken, bir zamanlar laik bir ülke olan Türkiye’nin İslam ülkesi olma yolunda son dönemeci de amasından endişe ediliyor.
“Erdoğan başarısız darbe girişimini kitlesel tasfiyeler için kullanmaya başladı. Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana görülmeyen boyutta bir İslamlaşma da devam ediyor.
“Başarısız darbe girişimi Erdoğan’ın uzun süredir arzuladığı İslami değerlerle uyumlu başkanlık sisteminin de önünü açmış gibi gözüküyor. (BBC Türkçe)