Aleviler’in Kerbela’da, beraberindekilerle birlikte Emevi Halifesi Yezid tarafından katledilen İmam Hüseyin’i andıkları Muharrem ayı sona erdi.
Aleviler’in Kerbela’da, beraberindekilerle birlikte Emevi Halifesi Yezid tarafından katledilen İmam Hüseyin’i andıkları Muharrem ayı sona erdi. 12 gün boyunca süren matem oruçları aşure çorbası yapılıp dağıtılması ile sona erdi. 25 Kasım Pazar günü Dalston’da bulunan Cemevi merkezinde düzenlenen Aşure gününe yüzlerce kişi katıldı. Londra’nın farklı bölgelerinden gelen çok sayıda Alevi, ikram edilen aşureden yedi. Etkinliğe Enfield North Milletvekili Joan Ryan, Haringey Belediye Başkanı Jennifer Man da katıldı.
Her yıl düzenlediği aşure etkinliği ile binlerce kişiyi buluşturan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin Aşure Günü ise 25 Kasım Pazar günü gerçekleştirildi. Etkinliğe ilişkin kamuoyuna bilgi veren Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, Aşure, beraberliğin ve eşitliğin sembolüdür. Aşure, birçok farklılıkların bir arada olmasıdır. Aşure, birimiz hepimiz hepimiz birimiz demektir. Aşure, farkli olan tad ve renklerin aynı tad ve renk olmasıdır.
Aşure, bir cok renk ve tatta farkli malzemenin, sevgi kazanında, muhabbet kepçesiyle ve inanç ateşi ile pişmesi sonucu hazırlanan Hakk lokmasının adıdır.
Aleviler her yıl hicri takvime göre olan Muharrem ayında toplam on beş gün oruç tutarlar. Tutulan oruçlar üç gün masum u paklar, bir gün fatma ana ve on iki gün de on iki imamlar ve Kerbela katliamında öldürülen Canlar içindir. Aleviler ibadetlerinde olduğu gibi oruçlarınıda beraber açar ve Muharrem muhabbetlerini birlikte yaparlar. Yapılan tüm ibadet ve uygulamalarında paylaşım eşitlik ve dayanışma esas alınır.
Oruçların bittiği gün aşure kaynatılır. Aşure en az on iki farklı malzemeden yapılır. Bunlar genellikle fıstık, fındık, kuru üzüm, yarma, nohut, fasulye, çir, mısır, incir, şeker, tuz, su, ceviz, nar gibi malzemelerdir. kaynatıldığında tüm malzemelerin rengi ve tadı birbirine karışır.
AŞURE HERKESLE PAYLAŞILIR
Aleviler aşure paylaşımında insanların rengine,ırkına, cinsiyetine, diline, yaşına, zengin ya da fakirliğine bakmaksızın herkesle paylaşılır. Dargın, küskün, olduğunuz insanla bile aşurenin paylaşılması zorunludur.
Aşure, Alevilerin Dergah geleneğini yansıtan bir yiyecektir. Dergah’ta her insan bilgisi, becerisi, gücü kadar üretir fakat ihtiyacı kadar tüketir. Aşurenin içindeki malzemeler de aşureye rengi ve tadı kadar katkı sunar ve ortaya ortak bir renk ve tad çıkar.
Alevilerde Cem ibadeti de aynı yöntemle uygulanır. Cem’e katılan tüm insanlar Cem’e gelirken lokma getirir. Getirilen tüm lokmalar birleştirilir. Cem bittikten sonra her insan eşit oranda lokma alır.
Aşure Alevi inancında önemli bir yere sahiptir. Çünkü Aşure, içinde, birlik, beraberlik, eşitlik, barış, sevgi ve paylaşım barındırır.
Aşure Alevi inancına göre Kerbela katliamı sonrasında kurtulan dördüncü imam Zeynel Abidin’in kurtuluşunu simgeler. Kerbela katlıamı şahsında tarihteki tüm öldürülen masum ve mazlum insanlar için tutulan oruçlar o insanların yasını/matemini yaşatmak içindir. Aşure, yas/matem den sonra kimseye düşmanlık beslenmediğini göstermek ve savaşlara rağmen kurtulanların iyi düşünceleri devam ettirdikleri içindir.”