kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,1850
EURO
36,7313
STERLIN
44,3873
BITCOIN
$97.354
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cumartesi Hafif yağmur
7°C
Pazar Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Pazartesi Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Felsefeden büyük katkı

İngiltere’de yapılan bir araştırma haftalık felsefe dersinin öğrencilerin matematik ve okuma-yazma yeteneklerine katkı sunabileceğini ortaya koydu.

Felsefeden büyük katkı
14.07.2015
0
A+
A-

 

FELSEFE

İlkokul çocukları arasında İngiltere’de yapılan bir araştırma haftalık felsefe dersinin öğrencilerin matematik ve okuma-yazma yeteneklerine katkı sunabileceğini ortaya koydu.

Araştırma kapsamında İngiltere’de bulunan 48 okuldan 9 ve 10 yaşlarında 3 bin öğrenci birer saatlik sorgulama, mantık ve argüman geliştirme dersine katıldı.

Eğitim Vakfı Fonu’nun yaptığı çalışmada öğrencilerin okuma ve matematik seviyelerinde bir yıl içinde ortalama olarak iki ay süresince iyileşme gözlendi.

Çocuklar için Felsefe (P4C) isimli programda dezavantajlı gruplardan gelen öğrencilerin yazma yeteneklerinde de iyileşme gözlendi.

Program Fonu yoksul çocuklar için ayrılan paranın en yararlı şekilde nasıl kullanılması gerektiğine dair yaptığı çalışmanın bir parçası.

Araştırmaya katılan dezavantajlı çocukların – yoksulluk yardımından faydalanan çocukların – okuma yeteneklerinde dört ay içinde, matematik yeteneklerinde üç ay içinde ve yazma yeteneklerinde iki ay içinde iyileşme gözlendi.

NASIL UYGULANIYOR?

Tipik bir felsefe sınıfında çocuklarla yapılan uygulama şöyle: Öğretmen ve öğrenciler bir daire etrafında otururlar ve ilgilerini çekebilecek bir video klip izlerler ya da bir haber okurlar. Sonrasında sessizce konu üzerine düşünürler.

Arkasından sınıf küçük gruplara ya da çiftlere ayrılarak konu hakkında soruları tartışırlar. Sonra tüm sınıf tartışma için biraraya gelir.

Tartışılan konular arasında örneğin sağlıklı bir kalbin, kendi sağlığına dikkat etmemiş bir hastaya nakledilmesi doğru mudur gibi başlıklar bulunuyor.

Araştırma ekibinin başındaki isim olan Profesör Stephen Gorard, felsefe dersinin “Özellikle yüksek dezavantajlı gruplardan gelen çocuklar için işe yaradığını” söylüyor. Gorard “Bu bizim için dezavantajlarla başetmek konusunda oldukça cesaret verici” diyor.

Araştırmaya göre öğrenci başına 30 sterlin harcanarak verilecek felsefe dersleriyle okullar dezavantajlı öğrenciler için ayrılan parayı verimli şekilde kullanabilir. (BBC Türkçe)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.