Dünyaca ünlü roman yazarı Mario Levi Yunus Emre Kültür Merkezi’nin davetlisi olarak Londra’ya geldi.
Burak Gülşen’in haberi
Aile soyağacı olarak kökleri İstanbul’da yaklaşık 500 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Mario Levi, yine İstanbul’dan aldığı ilhamla yazdığı romanlardan bahsederek Türk diline olan hayranlığını Londra’daki okuyucularıyla paylaştı.
“İstanbul’da Yazar Olmak” başlıklı söyleşisinde Levi, dünyanın ve Anadolu’nun farklı yerlerinden İstanbul’a doğru yüzyıllardır akan göçün İstanbul’un farklı yüzlerini nasıl oluşturduğunu ve bu şehrin tarihini ve kültürünü nasıl şekillendirdiğini izleyenlere aktardı.
Yazarı dinlemeye gelen konuklarla interaktif diyaloğa giren Mario Levi “İstanbul en iyi bildiğim şehir. O nedenle romanlarımı İstanbul üzerine yazıyorum. Tarihi dokusundan tutun, günlük yaşantımıza kadar içimize işlemiş. Eğer Mardin’de doğsaydım Mardin’le ilgili roman yazardım. İzmir’de doğsam konu yine İzmir olurdu” diye konuştu.
Bir çok yabancı dil bilen ünlü yazar “neden başka diller bildiğiniz halde özellikle Türkçe yazıyorsunuz?” sorusuna “Türkçe oyun oynadım, Türkçe aşık oldum, Türkçe yazdım. Benim vatanım Türkçe” diyerek karşılık verdi.
Çağdaş Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olarak gösterilen ve eserleri 20’den fazla dile çevrilen Levi, etkinliğin son bölümünde dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Mario Levi ayrıca okurlarıyla fotoğraf çektirdi ve kitaplarını imzaladı.
Mario Levi 1975 senesinde İstanbul Saint Michel Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi’ni bitiren Levi yazarlığın yanı sıra, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi işlerle de uğraştığı bilgilerine yer verildi.
İlk öyküsünü 1975 yılında kaleme alan Levi, 1984 yılından sonra, Hokka Dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergisi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat ve Argos gibi birçok yayın organında da yazılar yazdı.