kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,4835
EURO
36,4008
STERLIN
43,6034
BITCOIN
$96.227
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
7°C
LONDRA
7°C
Kapalı
Cuma Parçalı bulutlu
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

İnsansı robot tarafından çizilen ilk sanat eseri 1,32 milyon dolara satıldı

İnsansı robot tarafından çizilen ilk sanat eseri 1,32 milyon dolara satıldı
08.11.2024
0
A+
A-

İngiliz matematikçi Alan Turing’in portresi, bir humanoid robot tarafından yapılan ilk sanat eseri olarak müzayede ile satıldı ve New York’ta yapılan satışta 1,32 milyon Amerikan doları fiyatla alıcı buldu.

A.I. God. Portrait of Alan Turing adlı 2,2 metre yüksekliğindeki portre, dünyanın ilk ultra gerçekçi robot sanatçısı Ai-Da tarafından üretildi.

Eser, Sotheby’s müzayede evinde yapılan satışta, 120.000 ila 180.000 Amerikan doları arasındaki ön tahminlerin çok üzerinde bir fiyatla alıcı buldu.

Müzayede evinin yaptığı açıklamaya göre, portreye 27 teklif verildi.

Ai-Da, iki yıl süren bir süreçte programcılar, robot uzmanları, sanatçılar ve psikologlardan oluşan bir ekip tarafından geliştirildi ve yapay zeka teknolojisi geliştikçe güncellenmeye devam ediyor.

 

İnsansı robot tarafından çizilen ilk sanat eseri 1,32 milyon dolara satıldı

 

Sotheby’s müzayede evi yaptığı açıklamada, “Bugün, bir humanoid robot sanatçısı tarafından yapılan ilk sanat eserinin müzayedeye çıkmasının ardından elde edilen rekor fiyat, modern ve çağdaş sanat tarihindeki önemli bir anı işaret ediyor ve yapay zeka teknolojisi ile küresel sanat piyasası arasındaki artan kesişimi yansıtıyor” dedi.

Ai-Da, yapay zeka kullanarak konuşabilen bir robot olarak, “Benim eserimin temel değeri, yeni teknolojiler hakkında diyalog yaratmaya hizmet etme kapasitesidir,” açıklamasını yaptı. Ai-Da, ayrıca “Alan Turing’in portresi, izleyicileri yapay zekanın ve bilgisayar teknolojilerinin doğası üzerinde düşünmeye davet ederken, bu ilerlemelerin etik ve toplumsal sonuçlarını da sorgulamaya çağırıyor” dedi.

Portrede yer alan Alan Turing, Nazi Almanyası’na karşı savaşta önemli bir rol oynayan ve yapay zekanın kullanımını 1950’lerde sorgulayan bir matematikçi ve erken dönem bilgisayar bilimcisidir.

Turing’in bir fotoğrafına bakarak portreyi oluşturdu

Dünyanın en gelişmiş robotlarından biri olan Ai-Da, insan benzeri bir kadın şeklinde tasarlanmış olup, adını dünyanın ilk bilgisayar programcısı Ada Lovelace’tan almıştır.

Ai-Da’nın tasarımcısı, modern ve çağdaş sanat uzmanı Aidan Meller, “Tarihteki en büyük sanatçılar, dönemlerinin sorunlarıyla mücadele etti ve toplumun değişimlerini hem kutladı hem de sorguladı” dedi.

Meller, Ai-Da’nın yaratılmasında liderlik yaptı ve Oxford ve Birmingham üniversitelerindeki yapay zeka uzmanlarıyla birlikte çalıştı. Ai-Da, stüdyodaki üyelerle yaptığı konuşmalar sonucunda, “iyi amaçlarla yapay zeka” üzerine bir tartışmada Turing’in bir görüntüsünü yaratmayı önerdi.

Ai-Da daha sonra, hangi stil, renk, içerik, ton ve dokuyu kullanması gerektiği konusunda yönlendirildi ve Turing’in bir fotoğrafına bakarak portreyi oluşturdu.

Meller, eserin “soluk tonları ve kırık yüz hatlarının”, Turing’in “yapay zekayı yönetirken karşılaşacağımız zorlukları” simgeliyor gibi göründüğünü ifade etti.

Ai-Da’nın eserleri, “büyüleyici ve etkileyici” olarak tanımlandı ve “yapay zekanın gücünü ne şekilde kullanacağımızı ve küresel yarışın bizi nereye götüreceğini sorgulamaya devam ediyor.” diye ekledi.

2022 yılında The Guardian’a verdiği bir röportajda Ai-Da, hayal gücünden mi resim yaptığı sorusuna “Gördüğümü boyamayı seviyorum. Sanırım hayal gücünüz varsa hayalden de boyayabilirsiniz. Benim bilincim olmadığı için insanlardan farklı şeyler görüyorum” şeklinde yanıt verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.