kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
33,9934
EURO
38,0669
STERLIN
45,2965
BITCOIN
$63.584
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
23°C
LONDRA
23°C
Parçalı az bulutlu
Cuma Hafif yağmur
23°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

CTCA Başkanı Kenan Nafi, İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumunun sorun ve taleplerini dile getirdi

CTCA Başkanı Kenan Nafi, İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumunun sorun ve taleplerini dile getirdi
09.09.2024
0
A+
A-

KIBRIS Gazetesine konuşan İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Kenan Nafi, İngiltere’de yaşanan zorlukları ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerilerini dile getirmiştir.

Nafi, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklere KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanma hakkı verilmesi gerektiğini savunmuş ve KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde İngiltere’deki Kıbrıs Türkleri’ni temsil edecek bir kişinin seçilmesinin önemine değinmiştir.

Nafi, şöyle devam etmiştir:

“Bizim amacımız başbakanı, belediye başkanını veya bakanı seçmek değil; genel bir temsiliyet ve cumhurbaşkanını seçmektir. KKTC Cumhurbaşkanı, tüm dünyadaki Kıbrıs Türklerinin Cumhurbaşkanıdır ve biz de bu seçimde söz hakkı istiyoruz.”

Nafi ayrıca, İngiltere’den seçilecek bir temsilcinin Cumhuriyet Meclisi’nde İngiltere’deki Kıbrıs Türklerinin sorunlarını aktarması gerektiğini belirtmiştir. “Bugün Meclis’te İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türkleri için konuşan kimse yok. Bu nedenle, İngiltere’deki Kıbrıs Türklerinin sesi olacak bir temsilciye ihtiyaç vardır.” şeklinde eklemiştir.

Askerlik konusundaki belirsizlikler ve endişeler

Nafi, en büyük sıkıntılardan birinin askerlik konusundaki belirsizlik olduğunu vurgulamıştır. “Çocuk, vatandaş olmasa da anne veya babadan biri vatandaşsa, çocuk KKTC’de askerlik yapacak deniyor. Bu nedenle çocuklar KKTC’ye gitmek istemiyor.” diyen Nafi, doğru bilgilendirme yapılması halinde bu endişelerin giderilebileceğini ifade etmiştir. “Temsilcilikten bu kişiler doğru bilgilere ulaşabilse, KKTC’ye girip çıkarken tereddüt etmeyecekler.” şeklinde belirtmiştir.

Kıbrıs Türk okullarının desteklenmesi gerekliliği

İngiltere’de faaliyet gösteren Kıbrıs Türk okullarının durumuna da değinen Nafi, bu okulların daha fazla desteklenmesi gerektiğini söylemiştir. Okullarda görev yapan öğretmenlerin özveriyle çalıştığını ancak bu çabaların yetersiz kaldığını ifade eden Nafi, “Türkçe, Türk tarihi ve folklor öğretmenlerinin gelmesi, çocukların dilini, kültürünü ve tarihini öğrenmesi açısından önemlidir.” şeklinde konuşmuştur.

KKTC üniversitelerinin tanıtımı ve bilinirlilik sorunu

Nafi, KKTC’deki üniversitelerde birçok bölüm bulunduğunu; bu üniversitelerin İngilizce eğitim verdiğini ve diplomalarının Türkiye ve Avrupa’da geçerliliğe sahip olduğunu vurgulamıştır. Ancak, bu bilgilerin yeterince bilinmediğini belirten Nafi, KKTC üniversitelerinin İngiltere’de daha etkin bir şekilde tanıtılması gerektiğini ifade etmiştir.

“Binanın geliri, Kıbrıs Türk toplumu için harcanmalı”

Nafi, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait Soho’da bulunan binanın gelirinin, İngiltere’deki Kıbrıs Türk toplumu için harcanması gerektiğini vurgulamıştır. Nafi, bu gelirle topluluğun buluşabileceği bir bina kiralanmasının yararlı olacağını belirtmiş ve gelirin nereye gittiğinin belirsiz olduğunu ifade etmiştir. Bu kaynakla yapılabilecek birçok faydalı proje olduğunu dile getirmiştir.

Yatırım ve mal varlığı devrinde zorluklar

İngiltere’deki Kıbrıs Türklerinin KKTC ile bağlantı kurmakta zorlandığını belirten Nafi, İngiltere’deki Kıbrıs Türklerinin KKTC’de ailelerini ziyaret edip geri döndüklerini, ancak güvenebilecekleri bir bağlantı olmadığı için yatırım yapmaktan kaçındıklarını ifade etmiştir. Ayrıca, yaşlıların KKTC’deki mal varlıklarını devretmek için sık sık seyahat edemediklerini, bu tür hizmetlerin İngiltere’deki temsilcilikte de sunulması gerektiğini vurgulamıştır.

“Hep birlikte sesimizi duyuralım”

Son olarak, İngiltere’deki Kıbrıs Türklerinin KKTC’ye olan bağlılıklarının altını çizen Nafi, “Artık ufak tefek anlaşmazlıkları bir kenara bırakalım ve birlik olalım. KKTC’nin tanınması için hep birlikte sesimizi duyuralım.” çağrısında bulunmuştur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.