kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,0128
EURO
38,0032
STERLIN
45,2698
BITCOIN
$63.217
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
23°C
LONDRA
23°C
Parçalı az bulutlu
Cuma Hafif yağmur
23°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Kenan Poleo’nun Kıbrıs’tan İngiltere’ye uzanan hikayesini paylaştı

Kenan Poleo’nun Kıbrıs’tan İngiltere’ye uzanan hikayesini paylaştı
27.08.2024
0
A+
A-

Birleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır Kenan Poleo’ya emanet. Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden Poleo’nun çocukluğu, Zeki Müren ve Orhan Gencebay dinleyerek, Yeşilçam filmleri izleyerek geçti. Söyleşi sırasında bolca anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler ise; “estağfurullah,” “inşallah,” “maşallah” ve “şöyle böyle” olarak sıralanıyor.

SAVAŞ SONRASI GÖÇMENLERİN ROLÜ

Kenan Poleo, 1971 yılında Londra’nın güneyindeki Brixton mahallesinde dünyaya geldi. Bu bölge, 1950’li yıllarda Birleşik Krallık’a yeni göç edenlerin yaşadığı, Karayipliler, Asyalılar, Afrikalılar, Portekizliler ve Türklerin bir arada olduğu çok kültürlü bir ortam. Poleo’nun ailesi de 1950’lerde, o dönemde Birleşik Krallık yönetimindeki Kıbrıs’tan Londra’ya göç etti. Poleo, “İngiltere, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yıkılan ülkesini yeniden inşa etmek için kolonilerindeki vatandaşları davet etti. Kıbrıs’ın köylerinde yaşayan ailem de bunu bir fırsat olarak gördü. Babam Karpaz’dan, annem ise Akıncılar Köyü’nden,” diye anlatıyor.

 

“BENİM ADIM KENAN PARS’TAN GELİYOR”

Terzi olan annesi Emine Hanım ve babası Hasan Bey, East End bölgesindeki bir fabrikada çalışırken tanışıp evlendiler. Üç çocukları oldu; Filiz, Gonce ve Kenan. Aile, çocuklarına hem Kıbrıs Türkü hem de Birleşik Krallık kültürüne uyum sağlayacak isimler vermeye çalıştı. En küçük çocuk Kenan, babasının hayranı olduğu Türk oyuncu Kenan Pars’tan ismini aldı. Poleo, “Kenan Pars, Türk filmlerinde ciddi veya kötü adam karakterlerini oynardı. Babam, oğlunun da ciddi olmasını istemişti,” diyor. Çocukluğu, kuzenler, amcalar, teyzeler ve halalar içinde kalabalık bir ortamda geçti. Evde Türk müziği dinleniyor, özellikle İbrahim Tatlıses ve Zeki Müren tercih ediliyordu. Poleo, “Güney Londra’da Türk sineması vardı; Yeşilçam filmlerini orada izlerdik. Fatma Girik, Orhan Gencebay, Gülşen Bubikoğlu, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray gibi isimleri canlı olarak hatırlıyorum,” şeklinde anlatıyor.

Kaynak: Hurriyet

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.