kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
STERLIN
45,6838
BITCOIN
$65.704
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Açık
15°C
LONDRA
15°C
Açık
Pazar Hafif yağmur
16°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Salı Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Etnik azınlık kalp yetmezliği hastalarının ölüm riskinin beyaz hastalardan daha yüksek

Etnik azınlık kalp yetmezliği hastalarının ölüm riskinin beyaz hastalardan daha yüksek
03.06.2024
0
A+
A-

16.700’den fazla hastadan elde edilen verilerin analizi, etnik azınlık kalp yetmezliği hastalarının, beyaz hastalara göre çok daha yüksek ölüm riski taşıdığını ortaya koydu.

Bu hafta Manchester’da düzenlenen İngiliz Kardiyovasküler Derneği konferansında sunulan ve İngiliz Kalp Vakfı tarafından desteklenen araştırmaya göre, kalp yetmezliği tedavisi ve sonuçlarında önemli eşitsizlikler bulunmaktadır. Ortalama 17 ay sonra, etnik azınlık kalp yetmezliği hastalarının ölüm riski, beyaz hastalarınkinden %36 daha yüksek olarak hesaplanmıştır.

Araştırma ayrıca, hastaların atriyal fibrilasyon (bir kalp ritmi sorunu) yaşaması durumunda bu eşitsizliğin daha da büyük olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, yaş gibi faktörleri kontrol ettiklerinde, atriyal fibrilasyonu olan etnik azınlık hastalarının, beyaz hastalara göre 17 aylık takip süresinde iki kat daha fazla ölüm riski taşıdığını tespit etmişlerdir.

12 klinik deneyden elde edilen verilerin analizi, beta blokerlerin (kalp yetmezliği ve atriyal fibrilasyon için yaygın olarak reçete edilen bir tedavi) beyaz hastalarda ölümleri %30 oranında azalttığını, ancak etnik azınlık kalp yetmezliği hastalarında koruyucu bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Bu durum, analizde yeterli sayıda etnik azınlık kökenli kişinin bulunmamasından kaynaklanabilir.

Profesör Dipak Kotecha’nın Birmingham Üniversitesi’ndeki ekibinin bir parçası olarak çalışmayı yürüten araştırmacılar Sebastian Fox ve Dr. Asgher Champsi, bu eşitsizliğin muhtemel birkaç nedenini öne sürdüler.

Diğer çalışmalardan elde edilen kanıtları vurgulayarak, etnik azınlık hastalarının doktorlara daha ileri evrelerde başvurduğunu, bu nedenle durumun daha ileri ve tedavi edilmesinin zor olduğunu belirttiler. Ayrıca, tedavilerin farklı etnik gruplar arasında etkinliği ve kullanımı konusunda farklılıklar olduğunu söylediler.

Araştırmacılar, analiz edilen deneylerin %89’unun beyaz hastalardan oluştuğunu belirterek, klinik deneylerde etnik azınlık hastalarının yeterince temsil edilmemesinin öncelikle ele alınması gerektiğini vurguladılar.

Çalışmanın son yıl tıp öğrencisi ve ortak yazarlarından Sebastian Fox şunları söyledi:

“Kalp yetmezliği tedavisi ve sonuçlarındaki bu endişe verici farkı kapatmak için adımlar atılması çok önemli. İleriye dönük olarak yapabileceğimiz en önemli şey, kalp yetmezliği tedavilerine yönelik deneylere daha fazla etnik azınlık hastasını dahil etmektir. Aksi takdirde, tedavilerin farklı etnik gruplar arasında eşit derecede etkili olduğuna dair yanlış sonuçlar çıkarma riski taşırız.

“Ele alınması gereken bir diğer önemli faktör, etnik azınlık hastalarının sağlık hizmetlerine erişimde karşılaştıkları engellerin bir kombinasyonudur; bu da doktorlara daha ileri evrelerde başvurulmasına ve dolayısıyla daha kötü sonuçlara yol açmaktadır. Bu farklılıkların kök nedenlerini araştırmalı ve bu grupların sağlık hizmetlerine erişiminde karşılaştıkları potansiyel engeller için çözümler bulmalıyız.”

Ölüm oranları ve tedavi etkinliği, iki grup arasındaki tek fark değildi. Hastaneye yatışlar da etnik azınlık hastalarında çok daha yüksekti. Etnik azınlık kalp yetmezliği hastalarının neredeyse üçte biri, kardiyovasküler sorunlar nedeniyle hastaneye yatırılırken, beyaz hastalarda bu oran dörtte bir düzeyindeydi.

Eğer hastalarda atriyal fibrilasyon da varsa, fark daha da belirgindi; etnik azınlık hastalarının yaklaşık %40’ı hastaneye yatırılırken, beyaz hastalarda bu oran %30 civarındaydı.

Araştırmacılar, çalışma süresinin ortalama 17 ay olmasına rağmen, daha uzun sürelerde de ölümler ve hastaneye yatışlardaki farkların bu kadar dramatik olacağını öne süren bir şey olmadığını belirttiler.

İngiliz Kalp Vakfı’nın Tıbbi Direktör Yardımcısı ve kardiyolog Dr. Sonya Babu-Narayan şunları söyledi:

“Bu çalışma, kalp yetmezliği sonuçlarının bir hastanın etnik kökenine bağlı olarak nasıl değişebileceği konusunda çarpıcı sağlık eşitsizliklerini ortaya koymaktadır.

“Bu çalışma gözlemseldi ve neden-sonuç ilişkisi hakkında bilgi veremese de, etnik azınlık kökenli hastaların diğerlerinden daha hasta ve kalp yetmezliği nedeniyle ölme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur.

“Bu farkı kapatmak istiyorsak, etnik azınlık kökenli bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminde karşılaştıkları engelleri daha iyi anlamamız hayati önem taşımaktadır. Ayrıca, araştırmaların kardiyovasküler hastalıklardan etkilenenleri temsil etmesi de önemlidir; böylece testler ve tedaviler, ihtiyaç duyanlara fayda sağlayabilir.

“Eğer kalp yetmezliği için reçete edilen ilaçlarınız varsa, bunları doktorunuzun önerdiği şekilde almak önemlidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.