Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun göç ve iltica kurallarında değişiklik öngören paketi, dün (20 Nisan) Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda oylandı.
Genel Kurul’daki oylamanın ardından AP’nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, onaylanan yeni kurallar, mültecilerin geri dönüşünü hızlandırmayı ve AB içindeki diğer ülkelere seyahat etmelerini engelleyecek tedbirleri içeriyor.
AA’nın aktardığına göre, paket, mültecilerin ‘AB tarafından gerekli görülen durumlarda üye ülkelere yerleştirilmelerini’ zorunlu kılıyor ve ‘dayanışma mekanizması’ gereği, bu haller dışındaki durumları gönüllülük prensibine bağlıyor.
Buna göre, AB üyesi ülkelerden biri çok sayıda mülteci almak durumunda olduğunda diğer üye ülkeler, mültecilerin bir kısmını kendi ülkelerinde ağırlamak ve baskı altındaki ülkeye finansal destek sağlamak gibi yöntemlerle destek verecek.
AB ülkelerinde 3 yıllık yasal ikametten sonra uzun vadeli izinlerin verilmesinin hızlandırılması ve geçici koruma statüsünden yararlanan kişilerin entegre olmasını da öngören paket, AB’de uzun süreli ikamet edenlerin ek çalışma kısıtlamaları olmaksızın başka bir AB ülkesine ailesiyle birlikte taşınma hakkını da sağlıyor.
‘PRAGMATİK, PRATİK VE AVRUPALI’
AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, konuya ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Göçle ilgili önerilerim için bugün AP’de çok önemli bir oylama yapıldı. Pragmatik, pratik ve her şeyden önce ‘Avrupalı’ göç yaklaşımımızın ciddi bir siyasi desteğinin olduğunu gördük. İlerleme kaydediyoruz” ifadelerini kullandı.
Paket, sonraki aşamada AP ve AB Konseyi tarafından müzakere edilecek. Görüşmelerin 8-9 Haziran’daki AB adalet ve içişleri bakanları toplantısında, üye ülkelerin bakanlarının uzlaşma sağlamasının ardından başlaması bekleniyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2015 yılındaki mülteci dalgasından bu yana sığınmacıların nasıl dağıtılacağı ve iltica başvuruları reddedilenlerin nasıl geri gönderileceğine çözüm bulunamaması nedeniyle bir dizi yasa teklifi, yol haritası ve tavsiyelerden oluşan yeni bir tasarı hazırlamıştı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Eylül 2020’de açıkladığı paketle ilgili, üye ülkelerin farklı tutumları nedeniyle sonuç alınamamıştı.
Fransa, 2022 yılında AB Dönem Başkanlığı süresince, paket üzerinde ilerleme sağlanabilmesi için ‘adım adım yaklaşımı’nı benimsemişti. Bunun üzerine, ‘AB’nin sınırlarını güçlendirmek ve dayanışma mekanizması olmak’ üzere paketteki iki unsur üzerinde anlaşma sağlanmıştı